Θεσσαλονίκη: Πώς η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε τον Μάιο είχε κεντρικό ρόλο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη

Με την πολυμελή εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα, συνδέεται το φορτίο 161 κιλών κοκαΐνης που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε χθες, σε κοντέινερ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα ναρκωτικά έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πριν δέκα ημέρες και ήταν τοποθετημένα σε κοιλοδοκούς σε δύο κοντέινερ που μετέφεραν μπανάνες, προερχόμενα από το Εκουαδόρ. Η αξία τους υπολογίζεται σε περίπου 18 εκ. ευρώ και το όφελος από την εισαγωγή και πώλησή τους ανέρχεται σε 3.200.000 ευρώ.

Στις αρχές Μαϊου συνελήφθησαν δέκα άτομα στην Ελλάδα και τέσσερα άτομα στη Βόρεια Μακεδονία, μέλη κυκλώματος – μεταξύ των οποίων 68χρονος γιατρός, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων – και κατασχέθηκαν περισσότερα από 104 κιλά και 600 γραμμάρια κοκαΐνης, τα οποία οι συλληφθέντες είχαν κρύψει και εξάγει μέσα από εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες.

Τα δύο κοντέινερ, στα οποία βρέθηκε η νέα ποσότητα κοκαΐνης, είχαν αποστολέα την ίδια εταιρεία από το Εκουαδόρ και παραλήπτρια την ίδια εταιρεία που εδρεύει στα Σκόπια – στοιχεία που σύμφωνα με τις αρχές, οδηγούν στο ίδιο κύκλωμα.

Για «σημαντική επιτυχία» της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την υπόθεση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σκλάβος εξήρε το έργο όλων όσων συμμετείχαν σ’ αυτή τη σημαντική επιτυχία για την Ελληνική Αστυνομία και πρόσθεσε ότι «οι αστυνομικές έρευνες σε τέτοιες υποθέσεις συνεχίζονται μέχρι την πλήρη διαλεύκανσή τους».

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης που έχουν εντοπισθεί στην ελληνική επικράτεια, ανέφερε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γεώργιος Παπαδόπουλος.

«Από την περαιτέρω έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του μήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο DEA (Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών) Αθηνών, τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, των Τελωνείων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Αστυνομικής Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προέκυψε ότι στο λιμάνι του Πειραιά θα κατέφθαναν δύο ακόμη κοντέινερ έμφορτα με μπανάνες, όπου θα αποκρύπτονταν ποσότητες κοκαΐνης. Τα εν λόγω κιβώτια εμπορευμάτων, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της ανακρίτριας, κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες, βρέθηκαν σε ειδικές κρύπτες 100 δέματα κοκαΐνης συνολικού βάρους 161 κιλών και 23 γραμμαρίων» ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δημητρακόπουλος.

«Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών μία νέα μέθοδο απόκρυψης, κατά την οποία τα τοποθετούσαν σε ειδικές κρύπτες των εμπορευματοκιβωτίων, και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούνταν ολιγόωρες εργασίες στα κοντέινερ για την εξαγωγή της κοκαΐνης» συμπλήρωσε.

«Η συνεχιζόμενη έρευνα αστυνομικών του τμήματος Γενικών Υποθέσεων της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και η συνεργασία με τοπικές αλλά και διεθνείς Αρχές οδήγησε στον εντοπισμό και την κατάσχεση πολύ μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, που επρόκειτο να διοχετευθεί στην ελληνική επικράτεια, αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις» τόνισε.

Μετά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης τον Μάιο, η αστυνομική έρευνα συνεχίστηκε, και με βάση το modus operandi και την επιχειρησιακή τακτική που ακολουθούσε, εντοπίστηκαν κοινά σημεία, τα οποία οδήγησαν στην κατάσχεση της νέας ποσότητας ναρκωτικών. Οι αρχές εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε νέα μέθοδος εισαγωγής των ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή επικράτεια και ότι οι συσκευασίες για να τοποθετηθούν στους κοιλοδοκούς έχουν άλλο σχήμα από το συνηθισμένο και είναι βάρους 1,5 κιλού. Η διαδικασία εξαγωγής των δεμάτων κοκαϊνης από τις κοιλοδοκούς, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, διήρκεσε επτά ώρες.

Το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μήνα (που οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν τη δράση της οργάνωσης) κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές αρχές 260 κιλά κοκαΐνης δείχνει, σύμφωνα με αναφορές, ότι η εν λόγω εγκληματική οργάνωση είχε κεντρικό ρόλο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: 160 κιλά κοκαΐνης από το ίδιο καρτέλ του Εκουαδόρ κατασχέθηκαν στο λιμάνι – Βίντεο από την επιχείρηση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος