Θεσσαλονίκη: Πέντε νέα “μάτια” για τον κίνδυνο πλημμύρας από τον Αξιό

Πέντε νέοι σταθμοί, δύο στην Ελλάδα και τρεις στη Βόρεια Μακεδονία που θα παρακολουθούν, σε πραγματικό χρόνο, την εξέλιξη της στάθμης του ποταμού Αξιού για τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων, θα εγκατασταθούν από αύριο στο πλαίσιο προγράμματος Interreg. Πρόκειται για το έργο FLOOD SHIELD Interreg IPA CBC Greece – Republic of North Macedonia, προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και με στόχο την ελαχιστοποίηση των διασυνοριακών κινδύνων πλημμύρας και καταστροφών στη λεκάνη απορροής του Αξιού.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Στέλιος Ταμβακίδης, αν και υπάρχουν σταθμοί παρακολούθησης στις δύο χώρες, εντούτοις δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τους. «Με τους νέους σταθμούς, θα παρακολουθούμε τον Αξιό για τον κίνδυνο πλημμύρας και όλα τα δεδομένα θα ανεβαίνουν σε μία πλατφόρμα για να βλέπουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στα δεδομένα θα έχουν πρόσβαση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, πολιτική προστασία, εμπλεκόμενες περιφέρειες και δήμοι ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα υπολογιστικό μοντέλο έγκαιρης προειδοποίησης» πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα οι σταθμοί αναμένεται να τοποθετηθούν αύριο στο φράγμα Έλλης, στην Ελεούσα του δήμου Χαλκηδόνος και στο ύψος του Πολύκαστρου Κιλκίς. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις σε ευπαθείς ομάδες για την προστασία από τις πλημμύρες και συγκροτήθηκε ομάδα κοινής διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος