Θεσσαλονίκη: Η φωτογραφική έκθεση του Στρατή Βογιατζή «Κάμπος» στην Αγιορειτική Εστία

Για ακόμα μία φορά, η Αγιορειτική Εστία συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο την φωτογραφική έκθεση του Στρατή Βογιατζή με τίτλο «ΚΑΜΠΟΣ».

Η Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 είναι εδώ! Περισσότεροι από 100 φωτογράφοι και καλλιτέχνες από 18 χώρες συμμετέχουν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυθεματικό πρόγραμμα 25 εκθέσεων, εκδηλώσεων λόγου, ανοιχτών δράσεων στο κοινό και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα φιλοξενηθούν σε 19 μουσεία, χώρους πολιτισμού και αίθουσες τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τέσσερις μήνες.

Στον κάμπο της Χίου τα επιβλητικά αρχοντικά δεσπόζουν μέσα στα κτήματα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην περιοχή επί επτά περίπου αιώνες. Στη σειρά Κάμπος (2017-2022) ο Στρατής Βογιατζής ως ιδιότυπος αφηγητής μας ξεναγεί στην περιοχή πλέκοντας εικόνες με κείμενα, με αρχεία και αντικείμενα, καταγράφοντας μαρτυρίες και μνήμες, γεννώντας εικόνες που αποτελούν άλλοτε τεκμήρια κι άλλοτε προϊόν σκηνοθεσίας. Με όμοιο τρόπο τα κείμενα, υφαίνοντας το βίωμα με τη φαντασία, το θρύλο με την ιστορία, αποκαλύπτουν πολλαπλές, συχνά αθέατες, επιστρώσεις της πραγματικότητας, επιμελώς κρυμμένες πίσω από τους τοίχους που οριοθετούν τα κτήματα. Η σειρά αφουγκράζεται το πνεύμα του τόπου, την αλληλεπίδρασή του με τα ζώα και το τοπίο, τη διείσδυση της φύσης στον πολιτισμό, καθώς και του πολιτισμού στη φύση σε μια εξίσωση που γίνεται όλο και πιο δυσεπίλυτη. Ο

Βογιατζής γεννά έτσι, με τα δικά του λόγια, μια σειρά «κομποστοποιημένων αφηγήσεων», ενεργοποιώντας μέσα από μια έντεχνη διαδικασία τη γόνιμη ανακύκλωση και συγχώνευση εννοιών και ιδεών για τη γενέτειρά του. Το έργο του συνιστά ερευνητική ματιά στην περίπλοκη, συχνά αινιγματική, κουλτούρα του κάμπου της Χίου, που γνώρισε περιόδους μεγάλης οικονομικής άνθησης και σιωπηλής παρακμής. Η μελαγχολική συχνά άσκηση πατριδογνωσίας του Βογιατζή αποφεύγοντας την ευκολία της εξιδανίκευσης, προκρίνει μια πορεία στον χώρο και τον χρόνο που ζυμώνει το αισθητηριακό μέρος με το διαισθητικό, την ορατότητα με την αορατότητα. Σε ένα άλλο επίπεδο, η σειρά λειτουργεί ως αναστοχασμός για το λεπτό, συχνά διαπερατό, όριο ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία, στο πεδίο του λόγου, της φωτογραφικής εικόνας και της σαγηνευτικής σύζευξής τους.

Θεσσαλονίκη: Η φωτογραφική έκθεση του Στρατή Βογιατζή «Κάμπος» στην Αγιορειτική Εστία

Ο Στρατής Βογιατζής είναι σκηνοθέτης, ανθρωπολόγος, φωτογράφος, παραγωγός και συγγραφέας. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Θεσσαλονίκη και κοινωνική ανθρωπολογία στο Άμστερνταμ, ασχολούμενος με την παιδική και την πολιτική βία. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και εκθέτει συχνά διεθνώς. Τα έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έχει σκηνοθετήσει ανεξάρτητες ταινίες που κέρδισαν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Τακτικά εργάζεται ως συντονιστής-εκπαιδευτής σε κοινοτικά πρότζεκτ εφαρμόζοντας συμμετοχικές και αφηγηματικές τεχνικές. Είναι ο ιδρυτής του Caravan Project, ενός πολυστρωματικού πολιτισμικού πρότζεκτ που έχει κάνει πολυάριθμες διεπιστημονικές οπτικοακουστικές παραγωγές και κοινοτικά προγράμματα. Η αποστολή του Caravan Project είναι να ενισχύσει τη συλλογική νοημοσύνη, να καλλιεργήσει την τέχνη του ζην σε έναν καταστρεφόμενο πλανήτη, να ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά ζητήματα και να ενθαρρύνει τους πολίτες και τις κοινότητες να αναπτύξουν την δική τους φωνή.

Θεσσαλονίκη: Η φωτογραφική έκθεση του Στρατή Βογιατζή «Κάμπος» στην Αγιορειτική Εστία

Ο Γιώργος Πρίνος είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Το έργο του διερευνά θέματα εξουσίας και βίας στο σημείο όπου τέμνονται η ανθρώπινη ψυχολογία με την πολιτική. Οι φωτογραφίες του εμφανίζουν συχνά την ανθρώπινη μορφή στον αστικό χώρο, και επινοούν υπαινικτικές και ελλειπτικές αφηγήσεις με οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από τα μαζικά μέσα και το διαδίκτυο. Είναι κάτοχος MFA από το Yale University School of Art και το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και δημοσιευτεί στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία. Έχει συν-επιμεληθεί αρκετές εκδόσεις και καταλόγους, και έχει συν-επιμεληθεί εκθέσεις και καλλιτεχνικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πληροφορίες

Διάρκεια: 12/10/-18/11/2023

Ώρες λειτουργίας: ΔΕ | ΤΕ > 09:00 – 16:00, ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ > 09:00-20:00, ΣΑ > 09:00 – 15:00
Χώρος: Αγιορειτική Εστία (Τηλ.: 2310 263308)
Καλλιτέχνης: Στρατής Βογιατζής, Επιμελητές: Στρατής Βογιατζής, Γιώργος Πρίνος, Συνεργασία: Αγιορειτική Εστία
Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 20:00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος