Θεσσαλονίκη: «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι» στο Δημαρχείο Πανοράματος

Το Παιδικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι» σε σκηνοθεσία της Βάνας Βουρτσάκη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει φέτος η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, γελαστούς και μουτρωμένους, λογικούς και παράλογους, με συμμετοχή του τμήματος θεατρικής αγωγής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχουν και οι γονείς, αφιερωμένο στους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους φίλους μας.

Η θεατρική παράσταση θα ανέβει την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του δημαρχείου Πανοράματος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το παραμύθι γράφτηκε στο Montpellier της Γαλλίας και μελοποιήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο τα Χριστούγεννα του 1978. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε βιβλίο τον Σεπτέμβριο του 1983, με εικονογράφηση του Νίκου Μαρουλάκη.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε ξανά μετά από 10 χρόνια, με ενσωματωμένο το cd, το οποίο ηχογραφήθηκε φέτος εκ νέου και επεξεργασμένο από την αρχή, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πια στο μέλλον μαζί με το βιβλίο, σαν ένα σώμα.

Οι καλικάντζαροι, χάρη στην δημιουργική κατεργαριά τους και το ελεύθερο πνεύμα τους, καταφέρνουν να δώσουν χαρά και χαμόγελα στους δυστυχισμένους ανθρώπους μιας πόλης που έχουν μάθει να ζουν μόνοι και να κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους. Είναι μια παράσταση με έντονη αλληλεπίδραση με τους μικρούς και μεγάλους θεατές που συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας και ανακαλύπτουν όλοι μαζί το μαντζούνι της ευτυχίας!

Η ιστορία των αδελφών Κατσιμίχα χρησιμοποιεί τον θρύλο των καλικάντζαρων με έναν πολύ πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο, όπου το στοιχείο της κατεργαριάς τους παρουσιάζεται ως δημιουργικό, καθώς το εκμεταλλεύεται για να ανατρέψει την παραδοσιακή αντίληψη που τους θέλει πνεύματα πονηρά και υπονομευτικά της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Στην παράσταση οι καλικάντζαροι καταφέρνουν να δώσουν χαρά και αισιοδοξία στους δυστυχισμένους και μοναχικούς ανθρώπους μιας πόλης που τους μαθαίνει να ζουν ανταγωνιστικά, απομονωμένοι ο καθένας στον μικρόκοσμό του και στο μικροσυμφέρον του. Συμπρωταγωνιστές τους στα ανατρεπτικά σχέδιά τους είναι τα παιδιά της μικρής πολιτείας που συμμετέχουν στην εξέλιξη των δρώμενων και κρατούν τελικά καλά φυλαγμένο, το μυστικό της αληθινής ευτυχίας.

Η σκηνοθέτης Βάνα Βουρτσάκη γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης. Πήρε μέρος ως επιμορφώτρια σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, διαθεματικών προγραμμάτων, θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών «Διθύραμβου εξ Αμάξης» και του θεατρικού σχήματος «Παραβάτες Σκηνής» του Εμπορικού Συλλόγου Πυλαίας. Επίσης σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες και είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και παρουσίαση λογοτεχνικών βιβλίων πολλών συγγραφέων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος