Θεσσαλονίκη: Κατασβέστηκε η φωτιά στην κλινική «Παπανικολάου» – Ένας νεκρός, 6 τραυματίες

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης (6/4) στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, λόγω φωτιάς που ξέσπασε περίπου στις 9 το πρωί στην κλινική covid, στον δεύτερο όροφο, στην πίσω πλευρά του κτηρίου. Από την επέμβαση της Πυροσβεστικής κατασβέστηκε η φωτιά προτού επεκταθεί, ωστόσο ένας άνθρωπος εντοπίστηκε απανθρακωμένος. Αλλοι δύο άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, και 4 ελαφρά. Διασώθηκαν 38 ασθενείς. Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της κλινικής είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, την φωτιά έβαλε πιθανότατα ένας ασθενής που νοσηλευόταν μόνος του σε τρίκλινο δωμάτιο, στον θάλαμο 206, από τσιγάρο που άναψε δίπλα σε φιάλες οξυγόνου, με αποτέλεσμα να αναφλεγεί το παρεχόμενο οξυγόνο, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Στον ίδιο θάλαμο, νοσηλεύονταν 23 ασθενείς, οι περισσότεροι από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Βόρειας Ελλάδας, Μάριο Αποστολίδη, στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα. “Μπορέσαμε να διασώσουμε από τους δυο ορόφους 38 άτομα, με τη βοήθεια του προσωπικού του νοσοκομείου”, είπε ακόμη, περιγράφοντας ότι «όλο το κτήριο γέμισε με καπνούς και έτσι μας δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο».

Πριν από λίγο, ένα απανθρακωμένο άτομο εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο στο χώρο, όπου ξέσπασε η φωτιά, ενώ υπάρχουν και δύο βαριά τραυματίες, με πολλαπλά εγκαύματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ. Ακόμη τέσσερις νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα. Ο ένας είναι βαριά εγκαυματίας και οι άλλοι τρεις εξ αυτών, παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση στην υγεία τους, αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα.

Σε βίντεο που ανέβηκε στο youtube από το Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκη, δείχνει την κινητοποίηση των νοσηλευτών για την απομάκρυνση ασθενών από κλειστούς χώρους σε διαδρόμους.

Περίπου στις 11 το πρωί η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, ωστόσο, οι ζημιές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της κλινικής είναι μεγάλες. Στο μεταξύ, έχουν απομακρυνθεί για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο 36 ασθενείς που κρίθηκε αναγκαίο ώστε να μην κινδυνέψουν από τον πυκνό καπνό που υπήρχε στο κτήριο, λόγω της πυρκαγιάς. Από τον πρώτο όροφο μεταφέρθηκαν 23 ασθενείς και από τον τρίτο 13.

Στην περιοχή μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, αντίστοιχα, ενώ μαζί τους θα είναι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Ευσταθίου.

“Ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη με τον υπουργό κ. Πλεύρη για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η κα Γκάγκα. “Οι περισσότεροι ασθενείς είναι καλά, θα ελεγχθούν τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες”, κατέληξε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, τέθηκε στη διάθεση των αρχών για την εξυπηρέτηση των αναγκών, λόγω της φωτιάς στο Παπανικολάου, ενώ περίπου στις 11 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού και κατάσβεσης. Το ανακριτικό γραφείο της διοίκησης της Πυροσβεστικής της Θεσσαλονίκης διερευνά τα αιτία της πυρκαγιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος