Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με τίτλο «Ο δημογραφικός χειμώνας στην Ελλάδα» από την δεξαμενή πολιτικής σκέψης “PAREMVASI”

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, ένα πρόβλημα δυναμικό, παρατεταμένο και πολύπλοκο είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει η δεξαμενή πολιτικής σκέψης και προβληματισμού “PAREMVASI” με την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης ‘’διαΝΕΟσις’’. Η εκδήλωση με τίτλο: «Ο δημογραφικός χειμώνας στην Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, στις 6.30μμ, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, εντός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Κεντρική ομιλήτρια θα είναι Δρ Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών της «διαΝΕΟσις»

Εκ μέρους της Δεξαμενής Σκέψης “PAREMVASI” επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά το δημογραφικό ζήτημα, ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η διαχρονική πορεία της πολύ χαμηλής γονιμότητας, η οποία είναι συνυφασμένη με νέα κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες που απορρέουν από την οικονομική ύφεση, το μεταναστευτικό, τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, την άμβλυνση του παραδοσιακού ρόλου των άτυπων δικτύων φροντίδας και την αναδιάρθρωση των δημόσιων κοινωνικών πολιτικών, τα οποία συνθέτουν ένα νέο πεδίο έρευνας και συζήτησης για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Μελέτη που θα παρουσιάσει ο οργανισμός “διαΝΕΟσις” έχει ως στόχο να εξεταστεί η εξέλιξη και οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στα δημογραφικά γεγονότα με εστίαση στη γονιμότητα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Ελλάδα έχει περάσει κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 1,5 παιδιά ανά γυναίκα σηματοδοτώντας την είσοδό της σε μία νέα φάση που οι ειδικοί αποκαλούν ως «πολύ χαμηλή» ή «παγίδα χαμηλής γονιμότητας». Καμία κοινωνία που έχει πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο -μέχρι σήμερα- δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει ξανά πάνω από αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζωτικής σημασίας είναι τα ερωτήματα αν επηρεάζεται η γονιμότητα από τις διάφορες φάσεις του οικονομικού κύκλου και γιατί καθυστερούν οι γεννήσεις, δηλαδή γιατί αποκτώνται παιδιά από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ορισμένα ακόμη ερωτήματα είναι, αν πρόκειται για προσωρινότητα (αναβολή) ή μονιμότητα της χαμηλής γονιμότητας και κατά πόσο νέα γεγονότα (π.χ. εκτός γάμου συμβίωση, ατεκνία, εκτός γάμου γεννήσεις κ.ά.) σχετίζονται με τις φτωχές συνθήκες διαβίωσης ή με αλλαγές στις κοινωνικές αξίες και στις ατομικές επιλογές και προτιμήσεις.

Ποιοι λοιπόν είναι οι στρατηγικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να βασισθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα;

Στην εκδήλωση η εισηγήτρια του θέματος, διευθύντρια ερευνών της “διαΝΕΟσις” Δρ. Φαίη Μακαντάση θα ρίξει φως στις δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα μας ενώ θα παρουσιάσει και θα αναλύσει τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για την Ελλάδα έτσι ώστε να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις που προβλέπουν σχεδόν όλα τα σενάρια.

Η “PAREMBASI” αποτελεί φορέα πολιτικής σκέψης και προβληματισμού επί επίκαιρών και διαχρονικών θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Όραμα του ιδρυτή της, του αείμνηστου Κώστα Γεροντή ήταν, ο φορέας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να διοργανώνει εκδηλώσεις που θα κινητοποιούν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές) στην αναζήτηση λύσεων επί των διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τον τόπο και παράλληλα να ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Μετά την απώλεια του προέδρου της Κώστα Γεροντή, αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση που οργανώνει η “PAREMVASI” υπό τη νέα της διοίκηση έχοντας μάλιστα την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης ‘’διαΝΕΟσις’’

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος