Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα 29 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Σήμερα οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας. Αρχικά θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), ενώ η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης θα ψάλλει τους Ψαλμούς του Δαυίδ. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, ενώ την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower), με τίτλο: «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι τη Θεσσαλονίκη το 1943». Η ομιλία του κ. Μαζάουερ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, σολίστ τον Στάθη Καραπάνο και διεύθυνση ορχήστρας από τον Yoav Talmi.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος