Με φόντο ένα μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης, την αψίδα του Γαλερίου, αθλητές και αθλήτριες του άλματος επί κοντώ θα πάρουν στα χέρια τα κοντάρια και θα επιδιώξουν να πετύχουν διακρίσεις και ρεκόρ στο πλαίσιο των Διεθνών Αγώνων Μέγας Αλέξανδρος – Θεσσαλονίκη 2025 «Άλμα Επί Κοντώ στην Καμάρα» – «Fly in SKG Sky», που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο (24 Μαΐου).
Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, διεθνείς άλτες επί κοντώ, υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο -από Αμερική, Βραζιλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Κροατία, Σουηδία, Σλοβενία και Τουρκία, θα διαγωνιστούν μπροστά σε ένα από τα εμβληματικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Στον υπαίθριο χώρο θα στηθούν κερκίδες, διάδρομος και στρώμα, ενώ αναμένεται η διοργάνωση, που θα ξεκινήσει στις 17.30, να προσελκύσει τα βλέμματα πολλών θεατών αλλά και τα φωτογραφικά φλας.
«Επιδίωξή μας ήταν να συνδέσουμε τα μνημεία μας με τον αθλητισμό και οι εικόνες να παίξουν σε όλο τον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να βγάλει προς τα έξω ένα αθλητικό και τουριστικό προϊόν. Εξετάστηκαν ο Λευκός Πύργος, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και η Ροτόντα και ήρθαμε σε επαφή με την Ολυμπιακή Επιτροπή για να διοργανώνονται αγώνες στα τοπόσημα της πόλης. Έτσι θα έχουμε γνωριμία του αθλήματος με τον πλούτο της Θεσσαλονίκης και θα εξάγεται ένα δυναμικό τουριστικό προϊόν», είπε ο κ. Αγγελούδης.
Συμπλήρωσε, δε, πως στόχος είναι οι αθλητικές συναντήσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, βελτιωμένες: «Η Καμάρα θα είναι μια πιλοτική εφαρμογή ώστε να δούμε ποια άλλα αθλήματα μπορούμε να διοργανώσουμε και πώς θα τα συνδέσουμε με άλλα μνημεία της πόλης».
Η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Κούλα Γιαννακίδου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το στρώμα θα πρέπει να στρωθεί έξι μέτρα πριν την Καμάρα, όπως μας εξήγησε η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Με γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών αλλά και των θεατών, θα διοργανώσουμε ένα event στο κέντρο της πόλης, συνδέοντας την ιστορία με τον αθλητισμό. Τα drones θα δώσουν μαγικές εικόνες, από τους αθλητές και τα μνημεία, που θα διαφημίσουν τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον πλανήτη».
Ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Κέντρου «Προμηθέας» που διοργανώνει το γεγονός και προπονητής του άλματος επί κοντώ Γιάννης Χατζηλαζαρίδης χαρακτήρισε τους αγώνες ως ευκαιρία, λέγοντας πως οι θεατές «θα μπορέσουν να δουν πόσο δύσκολο και συνάμα εντυπωσιακό είναι το άλμα επί κοντώ από κοντά. Πιστεύω ότι θα το βλέπουμε κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής».
Ο ομοσπονδιακός προπονητής και τεχνικός διευθυντής του αγώνα Νίκος Βαρσάμης εξήγησε πως η ιδέα «έπεσε» στο τραπέζι το περασμένο φθινόπωρο, σε σύσκεψη με τον δήμο Θεσσαλονίκης. «Ζητήσαμε από την παγκόσμια ομοσπονδία να το εντάξει στο καλεντάρι της και με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ, ώστε να είναι αξιολογούμενος αγώνας για τους αθλητές που συγκεντρώνουν βαθμούς». Έστειλε το μήνυμα πως «εφόσον δεν έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο, θα πάμε εμείς στον κόσμο και θα βοηθήσει τους αθλητές να κάνουν καλές επιδώσεις».
Στη συνέντευξη έδωσαν, επίσης, το «παρών» ο πρωταθλητής, Μεσογειονίκης του άλματος επί κοντώ Γιάννης Ρίζος και η πρωταθλήτρια Κ20 και 2η Βαλκανιονίκης Ηρώ Βαρδή. Στους αγώνες θα πάρουν συνολικά μέρος έντεκα άντρες άλτες και δώδεκα άλτριες. Τέλος, μέσω βίντεο προβλήθηκαν δηλώσεις ξένων αθλητών και αθλητριών που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Σημειώνεται πως το στρώμα θα στρωθεί από την Πέμπτη στην Καμάρα, ενώ την Παρασκευή θα γίνουν οι πρώτες προπονήσεις. Το πρωί του Σαββάτου θα διαγωνιστούν παιδιά, ενώ οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17.30 για τις γυναίκες και στις 20.30 για τους άντρες. Η πίστα θα ξεκινάει από τα σκαλάκια της Παναγίας Δεξιάς, απ’ όπου θα ξεκινούν να τρέχουν οι αθλητές για το άλμα τους.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος