Θεσσαλονίκη: Δεν αρκούν τα κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό λέει το 79% των βιοτεχνών της πόλης

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει το 79% των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η πολιτεία στις επιχειρήσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, ενώ το 65% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του από τη διαδικασία της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση της χρηματοδότησης που έχουν αιτηθεί.

Αυτό προκύπτει από το δίμηνο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας που εκπονεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Το βαρόμετρο αφορά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 365 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ.

Στην ερώτηση «θεωρείτε πως τα κίνητρα/χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις) που παρέχει η πολιτεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις είναι επαρκή;», ποσοστό 12% απάντησε θετικά, ενώ το 9% δήλωσε δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Δεν χρειάστηκε χρηματοδότηση το 83%

Πάντως, όπως προκύπτει από το βαρόμετρο, από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 83% ανέφερε ότι δεν χρειάστηκε κάποιου είδους χρηματοδότηση ή και δεν χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα, έναντι του 17% που απάντησε θετικά. Αναλύοντας την κατηγορία των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν, το 19% αφορά στις μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 175 στις μεικτές και το 14% τις υπηρεσίες.

Το 50% των επιχειρήσεων χρηματοδοτήθηκαν από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το 39% από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το 6% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το 5% μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Από τη διαδικασία της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση της χρηματοδότησης, το 35% δήλωσε αρκετά έως πολύ ευχαριστημένο.

Για τη χρηματοδότηση της επιχείρησής τους, το 495 των βιοτεχνών που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε πως συμβουλεύτηκε την τράπεζά του, το 19,1% απευθύνθηκε σε εξειδικευμένο σύμβουλο, το 6,4% στη διαχειριστική αρχή κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος, το 8,6% στο ΒΕΘ και το 17% σε άλλη πηγή (η δημοφιλέστερη αναφορά ήταν για τον λογιστή της επιχείρησης).

Ικανοποιητική η κατάσταση – Διατήρηση του προσωπικού

Στο μεταξύ, ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησής του το 54% των βιοτεχνών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 24% δηλώνει ότι είναι καλή και το 22% κακή. Σταθερότητα «βλέπει» για την πορεία της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο το 63,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 16,9% αναμένει βελτίωση και το 19,4% εκτιμά πως θα χειροτερεύσει. Στο μέτωπο της απασχόλησης, το 8,5% μιλά για διατήρηση του προσωπικού που απασχολεί, το 14, 6% θα προχωρήσει σε προσλήψεις και το 4,9% σε απολύσεις. Αναφορικά με τον τζίρο, το 53,9% αναφέρει πως παρέμεινε ο ίδιος σε σχέση με έναν μήνα πριν, το 38,6% είδε μείωση και το 7,5% αύξηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 παρέμεινε σε θετική τροχιά, στο 1,9%, αν και στο αμέσως προηγούμενο δίμηνο βρισκόταν στο +2,1%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος