«Θερίζουν» τα δηλητηριασμένα δολώματα στα ορεινά της Θεσσαλίας

Ποιοι μπορεί να είναι τόσο ασυνείδητοι για να σκοτώνουν ζώα της άγριας πανίδας, επειδή τα θεωρούν ενοχλητικά για τις δικές τους δραστηριότητες;

Πολλοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Βαγγέλη Μητρούσια, ο οποίος επισκέφτηκε την Αγριελιά Τρικάλων, περιοχή εντατικής κτηνοτροφίας.

Ο Δημήτρης Βαβύλης, βιολόγος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., στην Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, αναφέρει πως τις προηγούμενες ημέρες ανακάλυψε πλήθος δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αφέθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους, για να προκαλέσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη ζημία, δηλαδή περισσότερους θανάτους ζώων.

«Θερίζουν» τα δηλητηριασμένα δολώματα στα ορεινά της Θεσσαλίας

Στο όριο των νομών Τρικάλων και Λαρίσης την Καθαρά Δευτέρα οι ερευνητικές ομάδες του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., βρήκαν πάνω από 100 δολώματα μέσα σε μια ημέρα στα ημιορεινά της περιοχής.

Συνολικά 202 δηλητηριασμένα δολώματα, που επιφέρουν οδυνηρό θάνατο στα ζώα, τα οποία με την σειρά τους γίνονται νέα εστία για δηλητηρίαση άλλων ειδών του οικοσυστήματος, όπως τα πτηνά.

Ένα έγκλημα όπως κάθε άλλο, όπου κάποιος δρά με την βία όταν δεν έχει επιχειρηματολογία.  

«Θερίζουν» τα δηλητηριασμένα δολώματα στα ορεινά της Θεσσαλίας

Όσον αφορά τους λόγους αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, ο κ. Βαβύλης αναφέρει πως μπορεί να είναι μια τοπική αντιδικία, ή κάποιος που βλέπει τα κοπάδια του να κινδυνεύουν από κάποια άγρια ζώα. Οι ένοχοι μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, εάν οι κάτοικοι αποφασίσουν να μιλήσουν. Άλλωστε όπως είπε ο Σενέκας, «Αυτός που ωφελείται από ένα έγκλημα είναι αυτός που το διέπραξε» (Cui prodest scelus, is fecit).

Εν τω μεταξύ, η πλειονότητα των ειδών αντιμετωπίζει πληθώρα απειλών, ενώ εκείνα τα ζώα που επίσης κινδυνεύουν είναι τα αρπακτικά,  τα πτωματοφάγα πουλιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος