«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη

Η πιο υπερ-ηρωική διοργάνωση της Ελλάδας, το «The Comic Con 7», επιστρέφει από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2023, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Το απόλυτο φεστιβάλ για τα κόμικς, το cosplay, τις ταινίες δράσης, τα βίντεο, board και card games (και όλα όσα σχετίζονται με τις συγκεκριμένες μορφές τέχνης) υπόσχεται ακόμη περισσότερες εκπλήξεις.

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥΣ
Στόχος τού «The Comic Con» είναι να φέρνει στη Θεσσαλονίκη ορισμένους από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες και σεναριογράφους από τον χώρο των κόμικς. Και το έχει αποδείξει, φέρνοντας δημιουργούς όπως ο Frank Miller, ο Don Rosa και ο Giorgio Cavazzano. Η φετινή διοργάνωση έχει ακόμη μεγαλύτερη ποικιλομορφία, ώστε να ικανοποιήσει κυριολεκτικά κάθε επισκέπτη.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι τού «The Comic Con 7» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους εξής σχεδιαστές, συγγραφείς και καλλιτέχνες:

Casty. Ο Ιταλός σεναριογράφος (κατά κόσμον Andrea Castellan) είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς ιστοριών Disney. Έκανε το ντεμπούτο του τη δεκαετία τού 1990 στο διάσημο ιταλικό μηνιαίο «Cattivik». Από το 2003 γράφει και σχεδιάζει για το εβδομαδιαίο «Topolino». Ασχολείται κυρίως με τον κόσμο τού Μίκυ Μάους και των φίλων του, αναδημιουργώντας τη μυστηριώδη και περιπετειώδη ατμόσφαιρα των αρχικών εκδόσεων του αγαπημένου ποντικού.

Simon Furman. Ο Βρετανός συγγραφέας ιστοριών κόμικς, παιχνιδιών και κινουμένων σχεδίων έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία των Transformers, καθώς το 2012 μπήκε στο επίσημο «Hall of Fame Transformers» της Hasbro. Αυτήν την περίοδο, ο Furman γράφει το «The Leopard From Lime Street» για τη Rebellion, καθώς και το Astrobots – μια ολοκαίνουργια σειρά mecha από τη Whatnot Publishing, σχεδιασμένη από τον Hector Trunnec και βασισμένη σε σχέδια παιχνιδιών τού Aaron Thomas.

Dean Ormston. Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης εισήλθε στον κόσμο των κόμικς μέσα από το Judge Dredd Megazine, συνεχίζοντας να δουλεύει για πολλούς τίτλους τής DC Vertigo. Το 2015, ενώ σχεδίαζε το πρώτο τεύχος τού «Black Hammer», ο Dean υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία που παρέλυσε τη δεξιά πλευρά τού σώματός του και πέρασε έξι μήνες μαθαίνοντας να περπατάει και να ζωγραφίζει ξανά. Σήμερα, συνεχίζει το «Black Hammer», σε συνεργασία με τον συγγραφέα Jeff Lemire.

Michela Frare. Εργάζεται ως εικονογράφος, σχεδιάστρια και inker για τη Walt Disney Ιταλίας και Αμερικής και τη Disney Pixar από το 2000. Στη δουλειά της περιλαμβάνονται τίτλοι όπως οι «Topolino», «Cars», «Frozen», «Mickey Mouse & friends». Σχεδίασε για τα graphic novels «Wreck-It Ralph» και «Ralph Breaks the Internet». Αυτήν την περίοδο σχεδιάζει κόμικς τού Ντόναλντ Ντακ για την Egmont, ενώ συνεργάζεται και με άλλους σημαντικούς εκδοτικούς οίκους.

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη
Michela Frare

Philippe Fenech. Ανακάλυψε τα κόμικς χάρη στον Αστερίξ και δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα να κάνει τη δημιουργία τους επάγγελμα. Η καριέρα του, που ξεκίνησε από μια καθημερινή τοπική εφημερίδα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιστορίες τού Μίκυ Μάους και του Scooby Doo, βραβεία, αλλά και ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα: να ζωγραφίζει ιστορίες από τον κόσμο τού Αστερίξ. Έχει αναλάβει τη σειρά «Idéfix et les Irréductibles» (Εκδόσεις Albert René), της οποίας ο 4ος τόμος θα εκδοθεί σύντομα.

Tony Sandoval. O δημιουργός κόμικς και εικονογράφος κατάγεται από το βορειοδυτικό Μεξικό και στο ενεργητικό του έχει δεκάδες κυκλοφορίες, οι οποίες έχουν μεταφραστεί σε πολυάριθμες γλώσσες. Έχει κερδίσει τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Eisner. Η πιο πρόσφατη δουλειά του έχει τίτλο «If I was your music» και θα είναι διαθέσιμη κατ’ αποκλειστικότητα στη διάρκεια του «The Comic Con vol. 7».

Zoe Thorogood. Η δημιουργός κόμικς από το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το ντεμπούτο της το 2020 με το «The Impending Blindness Of Billie Scott». Έχει επίσης εικονογραφήσει ανθολογίες για τη Marvel & τη DC, καθώς και το «Rain» τού Joe Hill. Η πιο πρόσφατη δουλειά της είναι το καταπληκτικό αυτοβιογραφικό graphic novel «It’s lonely at the centre of the Earth», που κυκλοφόρησε από την Image Comics τον περασμένο Νοέμβριο.

Yoann. Ο Γάλλος δημιουργός κόμικς έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη δουλειά του στο φημισμένο κόμικ «Spirou & Fantasio», έχοντας ως συνεργάτη τον συγγραφέα Fabien Vehlmann. Μαζί έχουν, επίσης, δημιουργήσει το «Supergroom», μια υπερηρωική εκδοχή τού Spirou που απευθύνεται σε νεότερους αναγνώστες. Το τρίτο άλμπουμ αυτής της συνεργασίας θα κυκλοφορήσει το 2024.

Achdé. Ο Γάλλος συγγραφέας και comic artist (κατά κόσμον Hervé Darmenton, με ψευδώνυμο που βασίζεται στη γαλλική προφορά των αρχικών του, «H» και «D»), είναι ο καλλιτέχνης που μετά τον θάνατο του Morris, του δημιουργού τού Λούκυ Λουκ, το 2003, ανέλαβε τον σχεδιασμό των νέων ιστοριών τού μοναχικού κάουμπόι. Η πιο πρόσφατη ιστορία τού Λούκυ Λουκ, την οποία επιμελήθηκε ο Achdé, έχει τίτλο «A Cowboy in Paris», σε σενάριο του Jul.

Thierry Capezzone. Ο γαλλικής καταγωγής αγαπημένος καλλιτέχνης των παιδιών άρχισε να σχεδιάζει για το περιοδικό «Spirou» και το «Strumfaki» στα τέλη τού 1980. Το 1987 μετακόμισε για έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Το 2003 δημιούργησε το πρώτο κόμικ τής σειράς «Andersen Junior», όπου ο νεαρός παραμυθάς επισκέπτεται χαρακτήρες από παραμύθια του, όπως τη Μικρή Γοργόνα. Από το 2010 σχεδιάζει τον Petzi (Rasmus Klump), μια πασίγνωστη σειρά κόμικ στη Δανία, ενώ έχει δουλέψει σε πολλές άλλες εκδόσεις τού κόμικ σε Νορβηγία, Δανία, Γαλλία και Βέλγιο.

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη
H make up artist Κίκα Κουπαράνη αποκαλύπτει τα μυστικά του body painting.

Emiliano Santalucia. Ο εικαστικός, concept artist και toy designer από την Ιταλία ξεκίνησε την καριέρα του ως βασικός καλλιτέχνης του κόμικ «Masters of the Universe» για τη Mattel. Εργάστηκε ως concept artist για τις ταινίες Transformers 3, 4 και 5 ενώ συνεργάζεται με τη Hasbro ως σχεδιαστής φιγούρων Transformers. Είναι πρόεδρος του ιδρύματος «The Power and The Honor», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως αποστολή να συλλέγει, να αρχειοθετεί, να διατηρεί και να μοιράζεται έργα τέχνης «Masters of the Universe» και «Princess of Power».

Brian Azzarello. Ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς ιστοριών κόμικς. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, το σενάριο για αρκετές από τις περιπέτειες του Batman, του Superman και της Wonder Woman, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός για τη δουλειά του στο «100 Bullets» και στο «Dark Knight III – The Master Race». Αυτήν την περίοδο ασχολείται με το πολυσυζητημένο «Batman: Damned», σε συνεργασία με τον Lee Bermejo.

Stephanie Phillips. Η Αμερικανίδα συγγραφέας είναι γνωστή για μια σειρά από σημαντικούς τίτλους, όπως οι «Harley Quinn», «Wonder Woman: Evolution», «Batman: Legends of the Dark Knight» και «We only kill each other». Οι ιστορίες και τα κόμικς της έχουν εκδοθεί στη DC Comics, τη Marvel, την AfterShock Comics, τη Dark Horse, την Oni Press, την Top Cow/Image Comics και πολλές ακόμη.

William Simpson. Ξεκίνησε την καριέρα του σχεδιάζοντας για τα βρετανικά περιοδικά κόμικ «2000 AD» και «Warrior», δουλεύοντας πάνω σε πολύ γνωστούς χαρακτήρες, όπως ο Judge Dredd και ο Roque Trooper. Στη συνέχεια έκανε το μεγάλο άλμα, δουλεύοντας για τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες αμερικανικών κόμικς, τη Marvel και τη DC Comics. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως storyboard artist, έχοντας στο ενεργητικό του συμμετοχή σε πολλές ταινίες, ενώ ήταν ο storyboard and conceptual artist τής τηλεοπτικής σειράς-φαινόμενο «Game of Thrones».

Αργύρης Παυλίδης. Μία από τις πιο δημοφιλείς φωνές στον χώρο τού voice acting. Ο αγαπημένος ηθοποιός, που έχει δανείσει τη φωνή του σε μερικούς από τους πιο γνωστούς ήρωες κινουμένων σχεδίων, όπως ο Γιούγκι Μούτο, ο Αστερίξ, ο Τεν Τεν, ο Σάγκι Ρότζερς, ο Φρέντι Τζόουνς και ο Λεονάρντο, θα μοιραστεί μυστικά τής δουλειάς του και θα ζωντανέψει τους χαρακτήρες που τόσο αγαπάμε.

Τάσος Αποστολίδης. Η ζωντανή ιστορία τής ελληνικής σκηνής των κόμικς. Παρότι υπηρέτησε στην εκπαίδευση για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το ευρύ κοινό τον αναγνωρίζει κυρίως από το συγγραφικό του έργο, τα χρονογραφήματα και τα ευθυμογραφήματα (που δημοσιεύονταν σε εφημερίδες και περιοδικά τής Θεσσαλονίκης και της Αθήνας), τα βιβλία του και, φυσικά, τη διασκευή κλασικών έργων τής αρχαιότητας σε κόμικ, συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους έλληνες σχεδιαστές. Οι «Κωμωδίες τού Αριστοφάνη» που συμπληρώνουν φέτος σαράντα χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας είναι πλέον κλασικές και στη νεότερη μορφή τους.

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Σταθερή αξία (και) στο «The Comic Con 7» αποτελούν οι Έλληνες δημιουργοί. Εκτός από τους ήδη καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός συνόρων, η διοργάνωση φιλοξενεί και νεότερα ταλέντα, που έρχονται να εμπλουτίσουν, ως νέο αίμα, αυτόν τον σπουδαίο καλλιτεχνικό χώρο. Μάλιστα, θα δώσουν φέτος το «παρών» στη διοργάνωση σε πρωτόγνωρους αριθμούς, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ελληνικές εταιρείες έκδοσης κόμικς, επιχειρήσεις λιανικής που δραστηριοποιούνται στον χώρο, έλληνες cosplayers και πολλά ακόμη.

ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»
H φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και μια μεγάλη έκπληξη για τους φίλους των video games: η Ubisoft, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης video games στον πλανήτη, θα συμμετάσχει με περίπτερο και ανθρώπους από τη δημιουργική της ομάδα! Οι επισκέπτες του «The Comic Con 7» θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παιχνίδια «Odyssey» και «Valhalla» τής αγαπημένης σειράς «Assassin’s Creed», να παρακολουθήσουν την παρουσίαση «From the moodboard to the screen: How we bring life into the art of Assassin’s Creed worlds» και να συζητήσουν με μέλη τής δημιουργικής ομάδας.
Όσο για τους λάτρεις τού χορού, αυτοί θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο «Just dance».

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ
Όπως συμβαίνει σε κάθε του διοργάνωση, το «The Comic Con» ενώνει τις δυνάμεις του με φορείς τής πόλης σε μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και συνεργειών. Σταθερός συνοδοιπόρος του επί πολλά έτη, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αγκαλιάζει έμπρακτα και με θέρμη μια διοργάνωση που έρχεται να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί η πρωτότυπη ομαδική έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια τους», που περιλαμβάνει έργα ορισμένων από τους σημαντικότερους και πλέον καταξιωμένους έλληνες σχεδιαστές κόμικς και illustrators. Οι δημιουργοί έχουν επιλέξει από μία προσωπική γωνιά τής Θεσσαλονίκης και την παρουσιάζουν καθένας με την προσωπική του ματιά – αυτήν που τον καταξίωσε στον χώρο του. Με αυτόν τον τρόπο, οι δημιουργοί «ξεναγούν» τους επισκέπτες στις γνωστές και άγνωστες γωνιές τής πόλης και τους συστήσουν μνημεία και αξιοθέατά της. Ο χώρος τής έκθεσης θα είναι ανοιχτός και τις τρεις ημέρες τού συνεδρίου, με ελεύθερη είσοδο.

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη
Το «Κόκκινο σπίτι» από τον Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ
Το «The Comic Con» αποτελεί μια μεγάλη γιορτή που «αγκαλιάζει» ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού κυριολεκτικά ολόκληρη η Θεσσαλονίκη, απ’ άκρου εις άκρο, «αγκάλιασε» με θέρμη και ενθουσιασμό το «The Comic Cοn» ήδη από την παρθενική του διοργάνωση. Αναπόσπαστο τμήμα του φετινού convention είναι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη όπου την Πέμπτη 4 Μαΐου, στις 20:30, στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη στο Πανόραμα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Morris, του βέλγου σχεδιαστή που «γέννησε» τον Λούκι Λουκ.

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη
Σχέδιο του Achdé για την έκθεση.

Ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, θα τιμήσει τον Achdé, που από το 2003 ανέλαβε τον σχεδιασμό των περιπετειών τού μοναχικού κάουμπόι, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την αφιερωματική έκθεση στον Λούκι Λουκ, με έργα Ελλήνων σχεδιαστών.
Την Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 21:30, θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο «Πέτρινο», στην Πυλαία, εκδήλωση για τον «Μικρό Ήρωα». Ο δήμος θα βραβεύσει την οικογένεια Ανεμοδουρά και θα εγκαινιάσει την έκθεση με έργα 40 ελλήνων δημιουργών.

ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥ

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη


Τα παιδιά, αλλά και η προστασία τού περιβάλλοντος αποτελούσαν πάντοτε προτεραιότητα του «The Comic Con». Έτσι, για ακόμη μία χρονιά η διοργάνωση ενώνει δυνάμεις με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες για τη διαλογή και τη στοχευμένη ανακύκλωση των απορριμμάτων, ελάχιστο χρόνο πριν οι καφέ κάδοι μπουν στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που θα επιτρέψει σε μικρούς και μεγάλους να μάθουν εύκολα και διασκεδαστικά σε ποιον κάδο θα απορρίπτουν συγκεκριμένα αντικείμενα.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η διοργάνωση δεν έχει σκοπό την ψυχαγωγία μόνο των επισκεπτών, αλλά και των διάσημων προσκεκλημένων της. Η σημαντικότερη μορφή της; Η γνωριμία τους με την ίδια την πόλη, τις γωνιές της και, φυσικά, την ιστορία της.
Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης ανέλαβε για ακόμη μία φορά την ξενάγησή τους στην πόλη, αλλά και στις κοντινές αρχαιολογικές περιοχές, ώστε να κάνει τους ίδιους τους καλλιτέχνες «πρεσβευτές» τής πόλης μας στο εξωτερικό.

A TINY WORLD
Μαζί με το «The Comic Con» επιστρέφει και το αγαπημένο section με τα διοράματα και τα χόμπι. Οι Playmofriends και ο Σύλλογος LEGO Βορείου Ελλάδος «thebrick.gr» θα παρουσιάσουν τα φετινά τους διοράματα, η Hot Wheels-Greece θα στήσει τις πίστες όπου θα κοντραριστούν τα αυτοκινητάκια τους ενώ το Panorama Subbuteo Club θα μάθει μπάλα στους λάτρεις του επιτραπέζιου ποδοσφαίρου.

YOUNG SUPER HEROES
Νοείται «The Comic Con» χωρίς παιδιά; Εννοείται πως όχι. Γι’ αυτό και έχουμε φροντίσει ώστε όλοι οι μικροί φίλοι των κόμικς, του animation και των παιχνιδιών να μπορέσουν να νιώσουν επί τρεις ολόκληρες ημέρες το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» σαν δεύτερο σπίτι τους.
Τι χρειάζεται να κάνετε; Απολύτως τίποτα! Όλοι οι μικροί μας φίλοι ηλικίας έως 8 ετών μπορούν, για ακόμη μια χρονιά, να βρεθούν στην αγαπημένη τους διοργάνωση δωρεάν, απολαμβάνοντας ένα συναρπαστικό, τριήμερο «πάρτι». Εσείς, γονείς, δεν έχετε να κάνετε τίποτε άλλο παρά να ντύσετε τα παιδάκια σας με τη στολή τού αγαπημένου τους ήρωα και να τα αφήσετε να προστατεύσουν το σύμπαν. Let the fun begin!

«The Comic Con 7»: Οι πιο επιδραστικοί δημιουργοί κόμικ τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη


Ελάχιστες ημέρες απομένουν για την πολυαναμενόμενη έναρξη του «The Comic Con 7». Ελάτε και ανακαλύψτε τον σούπερ ήρωα που κρύβετε μέσα σας, από τις 5 ώς τις 7 Μαΐου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ-Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

*Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con 7», από τις 5 ώς τις 7 Μαΐου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» τής ΔΕΘ Helexpo.

*Ώρες λειτουργίας: 10:00-20:00. Εισιτήρια: €8 (ημέρας), €16 (τριημέρου). Η είσοδος είναι ελεύθερη για παιδιά ηλικίας έως 8 ετών που συνοδεύονται από ενήλικο. Ελεύθερη είσοδος σε ΑμΕΑ, με την επίδειξη του σχετικού αποδεικτικού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα τής διοργάνωσης, εδώ: www.thecomiccon.gr και https://www.viva.gr/tickets/festival/festival/the-comic-con-7/.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος