Τι γυρεύει μια μπανιέρα στα βράχια; Πεταμένα καθίσματα σε μία παραλία, απορρίμματα σε πάρκα; Είναι εικόνες που δυστυχώς αντικρίζουμε καθημερινά με τα σκουπίδια να μολύνουν τον αστικό ιστό και το περιβάλλον και να χαλούν την εικόνα σε πολλές περιοχές. Μια ομάδα όμως ήρθε για να «καθαρίσει» την κατάσταση και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Σύνθημα της…«σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία».
Οι “The Cleaningans” συστήνονται ως οι «χούλιγκανς» της καθαριότητας και είναι μια εθελοντική ομάδα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που εδρεύει στην Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους να επεμβαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος όγκος σκουπιδιών και μπάζων και να τα απομακρύνουν.
Η ομάδα των Cleaningans δημιουργήθηκε τυπικά τον Φεβρουάριο του 2021, ωστόσο η δράση των πρώτων της μελών είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020.
Ο Παναγιώτης Μοσχίδης, τριτοετής φοιτητής στο τμήμα οργάνωσης & διοίκησης επιχειρήσεων (Διεθνές Πανεπιστήμιο Σερρών), με το που τέλειωσε το σχολείο, θέλησε να κάνει κάτι για να ομορφύνει τη γειτονιά του, ενοχλημένος από τα σκουπίδια. Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του, ήταν να δημιουργηθούν οι Cleaningans και η ομάδα εδώ και περίπου δύο και κάτι χρόνια έχει γεμάτη δράση, έχοντας καθαρίσει αρκετά σημεία στη Θεσσαλονίκη.
«Δημιουργήθηκε προσωπικά από εμένα το 2020, αφού τέλειωσα το σχολείο. Με ενοχλούσε αυτή η εικόνα στη γειτονιά μου και γενικά όπου έβγαινα με την παρέα μου. Το να βλέπω πεταμένα σκουπίδια δίπλα στη γειτονιά, ή μέσα στη θάλασσα δηλαδή και είχα σκεφτεί ότι μόλις τελειώσω τις σχολικές υποχρεώσεις μου θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται να καθαρίσουμε την περιοχή μας πρώτα. Αυτή η ενόχλησή μου, δηλαδή, δημιούργησε αυτή τη δράση που κάνουμε.
Στην αρχή ξεκινήσαμε γνωστοί, φίλοι, η παρέα μου, η οικογένεια, μετά φτιάξαμε και τα social media και ανακοινώναμε τις δράσεις μας που θα καθαρίσουμε. Ξεκίνησε να έρχεται και κόσμος που δεν τον γνωρίζαμε και αυτό μας έδωσε παραπάνω ώθηση, γιατί κάναμε και νέες γνωριμίες και υπήρχε θετική ανταπόκριση και από περαστικούς που σταματούσαν και βοηθούσαν. Τη δράση μας ουσιαστικά την ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι του 2020, αλλά σαν «cleaningans», η ομάδα δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2021».
Η ομάδα ξεκίνησε σιγά σιγά τη δράση της σε σημεία του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ έχει βρεθεί για να καθαρίσει σημεία σε Φλώρινα, Χαλκιδική, Πρέβεζα…Τον περασμένο Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Δήμο Κασσάνδρας, καθαρίστηκε περιοχή του Γλαρόκαβου, στο Πευκοχώρι, όπου συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών, που άγγιξε τα 15.000 λίτρα, ενώ έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων καθαρισμός στο παραλιακό μέτωπο στην Αρετσού, δύο δράσεις καθαρισμού στις περιοχές γύρω από το 2ο & 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης πέριξ του γηπέδου της τοπικής ομάδας της Σπάρτης και ακόμα μια mini δράση στην Αρχαία Σπάρτη απομακρύνοντας συνολικά 520lt σκουπιδιών. Καθαρισμός στην ακτή Ντοβίλ – Καραμπουρνάκι, στο στρατόπεδο Κόδρα και αυτά είναι μόνο κάποια από τα σημεία που έχουν δραστηριοποιηθεί.
«Είναι εκατοντάδες τα μέρη που έχουμε καθαρίσει και οι δράσεις που κάναμε γιατί περιλαμβάνονται και δράσεις σε σημεία που ήδη έχουμε καθαρίσει μία φορά. Έχουμε κάνει δράσεις και στη Χαλκιδική, στις Σέρρες, στην Πάργα, είτε μας ενημερώνουν από εκεί πολίτες και κάνουμε αυτοψίες, είτε ελέγχουμε σημεία που έχουμε καθαρίσει. Τα σκουπίδια εμείς τα μετράμε σε λίτρα, με βάση τη χωρητικότητα από τις σακούλες που χρησιμοποιούμε για να τα μαζέψουμε και πρόσφατα που κάναμε μία «σούμα» ξεπερνούν τα 200.000 λίτρα, συν πολλά ογκώδη αντικείμενα, όπως καθίσματα αυτοκινήτων, καρέκλες… αυτά όλα προσμετρώνται», όπως μας λέει.
Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που έχουν αντικρίσει τα πιο απίθανα αντικείμενα πεταμένα σε διάφορα σημεία.
«Ακόμη και τα καθίσματα αυτοκινήτου σε μία γειτονιά είναι περίεργο, όπως και πρόσφατα στη Νέα Κρήνη σε μια πλαγιά κοντά στη θάλασσα που βρήκαμε μια μπανιέρα. Όλοι γνωρίζουμε τα σημεία που μαζεύονται σκουπίδια, ας πούμε στο Δήμο Καλαμαριάς ξέρουμε που είναι τα επιβαρυμένα σημεία», όπως μας λέει ο Παναγιώτης Μοσχίδης και δηλώνει ιδιαίτερα περήφανος για το σημείο που έχει καθαριστεί στην πλαζ Αρετσούς και πλέον είναι επισκέψιμο για τον κόσμο.
«Νομίζω ότι η παραλία της Αρετσούς, από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τις δράσεις σίγουρα έχει αναβαθμιστεί και ειδικά ένα κομμάτι αριστερά από το νοσοκομείο Παναγία. Σε εκείνο το 2020 δεν υπήρχε πρόσβαση. Δημιουργήσαμε μονοπάτι, καθαρίσαμε όλα τα σκουπίδια και εμφανίστηκε μία παραλία που είχε εξαφανιστεί. Τώρα είναι επισκέψιμη και πηγαίνει ο κόσμος για να περπατήσει.
Θέλουμε να κάνουμε μία δράση κάθε δύο εβδομάδες, εξαρτάται βέβαια και από τα σημεία που θα βρίσκουμε. Είναι δικές μας πρωτοβουλίες, αλλά συμβάλλει και ο Δήμος σε κάθε περιοχή, είτε με οχήματα για να απομακρύνει τα αντικείμενα είτε με την παροχή σακουλών και γαντιών».
Ο Παναγιώτης Μοσχίδης αναφέρεται και στην εν γένει νοοτροπία των πολιτών για τη διατήρηση της καθαριότητας, τονίζοντας δυστυχώς ότι δεν υπάρχει η δέουσα προσοχή.
«Σίγουρα είναι αρμοδιότητα του Δήμου να κρατάει τα όρια του καθαρά, αλλά νομίζω -ότι έτσι λειτουργούμε εμείς- δεν είναι ευθύνη του Δήμου κατά κύριο λόγο, αλλά και του δημότη. Επικρατεί το αφού πληρώνουμε δημοτικά τέλη δε μας ενδιαφέρει. Αλλά σαν πολίτες πρέπει να κάνουμε τα σωστά, να μην πετάμε κάτω τα σκουπίδια, για τα μπάζα να φέρνουμε τον κάδο, να μην τα πετάμε στη θάλασσα. Δεν προσέχει γενικά ο κόσμος, είναι αυτή η νοοτροπία η λανθασμένη. Στην ομάδα μας είμαστε κατά κύριο λόγο νέα παιδιά και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους συνομηλίκους μας και μικρότερους και μεγαλύτερους. Έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε δράσεις και με σχολεία, μας προσκαλούν και κάνουμε δράσεις ενημέρωσης. Έχουμε την έκφραση «σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία» και πιστεύουμε ότι μόνο από τη νέα γενιά, και αν κόψεις στη ρίζα του το πρόβλημα, τότε μόνο θα αλλάξει».
Η ομάδα των Cleaningans βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης νομικής μορφής με στόχο να προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες, ενώ ήδη πραγματοποιεί ενημέρωση μαθητών και μαθητριών σε σχολεία.
«Είμαστε στη διαδικασία να αποκτήσει η ομάδα νομική μορφή για να κάνουμε αργότερα και μεγαλύτερα πράγματα. Κι άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τα σχολεία και να κάνουμε συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Είναι αρκετά σημεία που είναι επιβαρυμένα και θα έχουμε τη δυνατότητα με το κατάλληλο μπάτζετ να κάνουμε κάτι, να έχουμε και άλλες υπηρεσίες και εργαλεία και να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Πρέπει να σεβόμαστε λίγο παραπάνω τη φύση, τη γειτονιά, το σπίτι μας . Η φύση είναι το μεγάλο μας σπίτι».
*Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της ομάδας στο facebook.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος