Τα χωριά υποδέχονται τους εκδρομείς του Πάσχα

Ημέρες εορτών και τα χωριά στην Ελληνική ύπαιθρο ξαναζωντανεύουν, γεμίζουν κόσμο, που επιστρέφει στις ιδιαίτερες πατρίδες για να βρεθεί κοντά στους μεγαλύτερης ηλικίας συγγενείς.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου, δεν απέφυγε τον πειρασμό των μυρουδιών που αναδύονται από τις κουζίνες των νοικοκυριών στην Ανάληψη του Λαγκαδά.

Μονοκατοικίες, με ευρύχωρους κήπους, όπου θα μαζευτεί η οικογένεια, έχουν καθαριστεί από τα φύλλα του χειμώνα, βάφτηκαν, και οι ψησταριές έχουν τοποθετηθεί για το παραδοσιακό σούβλισμα.

Οι γυναίκες έπλασαν και έψησαν τα τσουρέκια, έβαψαν νωρίς το πρωί τα αυγά όπως απαιτεί το έθιμο και βάζουν τις τελευταίες πινελιές για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο Κώστας Ιωαννίδης, συντροφιά με την εγγονή του στην αυλή του σπιτιού του πραγματοποιεί τα τελευταία βαψίματα, προκειμένου να υποδεχθούν την υπόλοιπη οικογένεια για το εορταστικό τριήμερο.

Όλοι στο χωριό περιμένουν τους δικούς τους να επιστρέψουν είτε από την πόλη, είτε από το εξωτερικό,

Σχεδόν άδεια από νέους ανθρώπους κατά την διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου η Μελίτη στην Φλώρινα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους ξενιτεμένους της.

Τα χωριά υποδέχονται τους εκδρομείς του Πάσχα

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμαή Αδάμου, ακολουθεί τα βήματα της παράδοσης.   

Στον Ναό της Αγίας Ειρήνης αναμένεται να συγκεντρωθούν με κατάνυξη, για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του τριημέρου. Να ξανασυναντηθούν, να γιορτάσουν.   

Ο Χρήστος Μπαρδάκας, κάτοικος Μελίτης, αναφέρει πως η μεγάλη μετανάστευση επήλθε με την απολιγνιτοποίηση. «Έπειτα από τρεις δεκαετίες μονοκαλλιέργειας στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης, που ήταν συνδεδεμένη με τον λιγνίτη, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη ήταν επώδυνη. Έως ότου γίνει η στροφή σε άλλες επιλογές τα χωριά θα εμφανίζουν μικρό πληθυσμό και ερήμωση».

Ευτυχώς υπάρχει ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία παραμένει παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, οπότε οι κάτοικοι δεν έχουν πρόβλημα προμήθειας του οβελία για τις γιορτές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος