Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στους Πύργους Εορδαίας      

Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τους θρύλους και τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Πύργων Εορδαίας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, μεταφέρει τις οικολογικές και πολιτιστικές ανησυχίες των κατοίκων για ένα θέμα που έχει παρελθόν 80 ετών.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Σαμπακίδης, μιλά για το μοναδικό τρίτοξο γεφύρι στην Δυτική Μακεδονία του 18ου αιώνα και εξηγεί ότι υπήρξαν άστοχες παρεμβάσεις από ανθρώπους που δεν γνώριζαν πως θα έπρεπε να συντηρηθούν τέτοια μνημεία. Έτσι η βάση του γεφυριού στηρίχθηκε με τσιμέντο για να αντέξει την διέλευση πεζών και οχημάτων. Οι Πύργοι Εορδαίας με τους τρεις ξεχωριστούς οικισμούς συνδέονται μέσω αυτής της γέφυρας.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στους Πύργους Εορδαίας      

Όμως “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Σήμερα η κοινότητα μέσω του Β΄ Επιχειρησιακού Σχεδίου καθαρισμού των ρεμάτων προσπαθεί να αποκαταστήσει την ζημιά, που προκλήθηκε πριν από οκτώ δεκαετίες.

Τα ρέματα όπως αυτό που περνά από το γεφύρι, ανήκουν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας και με την βοήθειά της το μνημείο αναμένεται να αναδειχθεί και να αποδοθεί στην αρχική του μορφή.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στους Πύργους Εορδαίας      

Εάν μετακινηθεί η γέφυρα δυο – τρία μέτρα πάνω από το μνημείο τότε θα λυθεί το ζήτημα αναφέρει ο κ. Σαμπακίδης. Σε αυτόν τον διάλογο που άνοιξαν πλέον οι άνθρωποι με το περιβάλλον έμαθαν να ακούν και αυτό είναι το μυστικό της συμβίωσης με την πέτρα, το νερό και την φύση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος