Ένα θεατρικό δρώμενο, που ξεκίνησε την δεκαετία του ΄60 στην Κέρκυρα, τείνει να εξελιχτεί σε παράδοση. Πρόκειται για κακόβουλα κουτσομπολιά, που ανταλλάσσονται μεταξύ των κατοίκων για τους γνωστούς και γείτονές τους.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, έχει μπει στο αποκριάτικο πνεύμα και με σκωπτική διάθεση παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητας.
Έχει πλέον καθιερωθεί ως έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνο την τελευταία Πέμπτη της Αποκριάς. Ο Βασίλης Κοντός, επικεφαλής της ομάδος που ανέλαβε την οργάνωση των Κερκυραϊκών εκδηλώσεων, σημειώνει ότι το δρώμενο με την σημερινή του μορφή ξεκίνησε το 1975.
Τα Πετεγολέτσα ενταγμένα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, αποτελούν μαγνήτη για τους επισκέπτες, που βρίσκουν πάντα ενδιαφέρουσα την Κομέντια ντελ Άρτε. Όμως η ιδιαιτερότητα του εθίμου εδράζεται στην συμπεριφορά των κατοίκων, οι οποίοι αντί να ασχοληθούν με τα του οίκου τους, επιδίδονταν στον σχολιασμό των άλλων. Πίσω από μισόκλειστα παράθυρα, παρατηρούσαν και από τα μπαλκόνια τους κουτσομπόλευαν τους διερχόμενους. “Δεν γεμίζει ο χρόνος αν δεν ασχοληθείς με τους άλλους”, ειδικά σε μια εποχή που δεν διέθετε εξελιγμένα μέσα κατασπατάλησης του χρόνου, όπως κινητά και social media.
Η “δια-μπαλκονική” επικοινωνία είναι χαρακτηριστικό της γειτονικής Ιταλίας και δη του νότου, όπου η ζωή εμπλουτιζόταν έως πρόσφατα, από βαριεστημένες νοικοκυρές που έβγαζαν «τα άπλυτα» κάθε σπιτιού στην φόρα.
Ενίοτε, η πρακτική του κοινωνικού σχολιασμού, της κακεντρέχειας, δημιουργούσε ψυχολογικά θύματα και παράπλευρες απώλειες στην κοινωνία.
Ποιος δεν θυμάται την ηρωίδα του Σαίξπηρ την Κατερίνα, που είχε πέσει θύμα των κουτσομπολιών της Βερόνα για τον κακότροπο χαρακτήρα της, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να βρεί γαμπρό, έως ότου ο θαρραλέος Πετρούτσιο, αγνόησε την κακεντρέχεια των μπαλκονιών και ανέδειξε τον θαυμάσιο χαρακτήρα της.
Τέλος καλό όλα καλά, θα λέγαμε στο ίδιο σαιξπηρικό πνεύμα. Καλή αποκριά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος