Εκεί όπου η γεωμετρία συναντά την τέχνη και την αρχιτεκτονική το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο των τεχνιτών και οπτικά τους επισκέπτες.
Ο λόγος για το Πυργί της Χίου, όπου ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, παρουσιάζει την τεχνική διακόσμησης της πρόσοψης των κτηρίων.
Ο Κώστας Παντελάκης, τεχνίτης, αγιογράφος, εξηγεί πως τα πρώτα ξυστά παρουσιάστηκαν τον 18ο αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της τοπικής κοινότητας, αλλά συναντάται και στην Καππαδοκία.
Με γνώμονες τα γεωμετρικά όργανα, τον διαβήτη και τον χάρακα χαράσσονται τεχνουργήματα που μπορούν να διατηρηθούν έως και 200 χρόνια. Η τεχνική των ξυστών περιλαμβάνει απλά υλικά, ασβέστη, άμμο και νερό. Για έντονες αντιθέσεις προστίθεται και φούμο.
Όπως λέει ο κ. Παντελάκης το μείγμα αυτό απλώνεται με μυστρί στην επιφάνεια του τοίχου και ακολούθως καλύπτεται με ρευστό ασβέστη και γίνεται άσπρος. Στην συνέχεια,, χαράσσονται επάνω διάφορα γεωμετρικά σχέδια με την βοήθεια ενός χάρακα, ενός διαβήτη και μιας μεταλλικής γραφίδας. Ο τεχνίτης με ένα πιρούνι ξύνει την επιφάνεια του ασβέστη τρίγωνα, ρόμβους, κύκλους, ημικύκλια και ότι μπορεί να φανταστεί. Όταν απομακρυνθεί ο ασβέστης, εμφανίζεται το σκούρο υπόστρωμα και διαμορφώνονται τα μοτίβα.
Τα σύγχρονα ξυστά εμφανίστηκαν γύρω στο 1930. Πρόκειται για μια διακοσμητική τεχνική αλλά και για μία παραδοσιακή τέχνη που εξελίσσεται, ανάλογα με τον πλούτο των ιδεών και τις ικανότητες των τεχνητών. Ο μόνος περιορισμός τίθεται από την αρχαιολογική υπηρεσία, που δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή ή την διόρθωση των ξυστών/σχεδίων παρά σε κτήρια που ήδη έχουν σχέδια στις επιφάνειές τους. Όταν αυτά θα κριθούν λόγω παλαιότητας ακατοίκητα ή κατεδαφιστέα, μάλλον θα εξαφανιστεί η τέχνη και η παράδοση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος