Για τέταρτη χρονιά τα παραγόμενα ροδάκινα σε Ημαθία και Πέλλα είναι ακατάλληλα για εμπορική/βιομηχανική χρήση.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φαίδων Τομόσογλου, παρουσιάζει τον προβληματισμό των αγροτών που έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες στο φυτικό τους κεφάλαιο.
Ο Τάσος Χαλκίδης- πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου παραγωγών Βεροίας, λέει πως οι καλλιεργητές περιμένουν απαντήσεις για το τι συνέβη και πως να κατευθυνθούν μελλοντικά με τις καλλιέργειές τους.
Ο αγρότης Δημήτρης Τασιόπουλος, αναφέρει ότι από το 2021 όταν πρωτοεμφανίστηκε η νόσος η εξάπλωση της ήταν ραγδαία και μπορεί να έχει προσβάλει ακόμη και δέντρα που δείχνουν υγιή.
Η ποικιλία των συμπύρηνων ροδακίνων είναι κονσερβοποιήσιμη και αντιπροσωπεύει περίπου το 35-40% της συνολικής παραγωγής. Αφορά μια μεγάλη αλυσίδα επαγγελματιών και είναι ένα κατά κύριο λόγο εξαγώγιμο προϊόν.
Ήδη πολλοί αγρότες επενέβησαν με δραστικά μέτρα και ξερίζωσαν τα δέντρα τους. Οι απαντήσεις δόθηκαν πέρυσι, όταν οι επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ συμπέραναν ότι πιθανότατα η πολυπαραγοντική νόσος είναι μη θεραπεύσιμη. Η μόνη λύση που μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο είναι να ξεριζωθούν τα δέντρα, να καούν και να επιλεχθούν άλλες καλλιέργειες, π.χ. ακτινίδια, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο έπειτα από δυο- τρία χρόνια στις συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινου, βερίκοκου και δαμάσκηνου.
Προ τριμήνου εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις συνολικά πέντε εκατ. ευρώ, για τους καλλιεργητές, ενώ από τον Φεβρουάριο άρχισε η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες, που έκλεισε στα 210 ευρώ ανά στρέμμα.
Επίσης, από το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης προωθείται ένα νέο πρόγραμμα με ευρωπαϊκά κονδύλια για την επομένη ημέρα.
Όσο χρονοτριβούν αγρότες και αρμόδιοι για την οριστική εκρίζωση των δένδρων τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος της εξάπλωση της νόσου και σε “καθαρά” κτήματα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος