Τα μυστικά του καλού τσίπουρου στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας

Τα καζάνια τσίπουρου έχουν “πάρει φωτιά” στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας.

Η απόσταξη γίνεται σε χάλκινους αποστακτήρες, με χρήση ατμού. Τα ζυμωμένα στέμφυλα αποστάζονται αργά και υπομονετικά σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες μέσα από ένα σύστημα πολλαπλής κλασμάτωσης με στήλη.
Το πρώτο “καζάνεμα” ολοκληρώνεται, κάθε χρόνο, ως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερο, το πιο σημαντικό, αφού τότε καθορίζεται η κορυφαία ποιότητα, ως τα τέλη Μαρτίου. Από αυτό το απόσταγμα μένει μόνο το αγνότερο, η “καρδιά”. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικό, εκλεπτυσμένο αρωματικό απόσταγμα που διατηρεί ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού, μαλακό και φινετσάτο, αυθεντικό και καθαρό.

Ο κ. Μιχάλης Καπρινιώτης, παραγωγός τσίπουρου, κάνει τριάντα χρόνια αυτή τη δουλειά, συνεχίζοντας την παράδοση με πολύ μεράκι στο παραδοσιακό του αποστακτήριο, και μας αποκαλύπτει τα μυστικά του. Το βράζει στους 95 βαθμούς, αρχίζει το τσίπουρο να τρέχει και είναι έτοιμο! Από την απαιτητική διαδικασία, όπως είπε, δεν λείπει και το γλέντι με καλή καρδιά και καλή διάθεση αλλά και μεζέδες όπως, η προβατίνα, το κοντοσούβλι και τα παϊδάκια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος