Τα μπακιρένια μπρίκια “ταξιδεύουν”

Καφές στην χόβολη σημαίνει μπακιρένιο μπρίκι και αυτό σπανίζει στην σύγχρονη εποχή.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης, ανακάλυψε την μοναδική βιοτεχνία στην Ελλάδα που συνεχίζει μια παράδοση αιώνων.

Στο χωριό Γέφυρα λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη το 1953 ο Καβούνης Κωνσταντίνος ίδρυσε την εταιρία και το 1993 την ανέλαβε  ο γιός του Λεωνίδας.

Ο Λεωνίδας Καβούνης, ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας επεξεργασίας μετάλλων, είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας στην Ελλάδα που συνεχίζει την κατασκευή σε τόρνο, από όπου παράγονται όλα τα είδη, από μπάλες, δίσκους, ταψιά έως και πόμολα.

Τα μπακιρένια μπρίκια “ταξιδεύουν”

Οι πελάτες προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό. Τα προϊόντα στέλνονται σε όλη την Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, όπου εκτιμούν ακόμη τις ιδιότητες των χάλκινων.

Όλα ξεκινούν με ένα φύλλο χαλκού που καταλήγει σε πάνω από 1000 καλούπια (μήτρες) που μπορούν να συνδυαστούν δίνοντας την δυνατότητα κατασκευής πολλαπλών σχεδίων και σκευών, εξηγεί ο Παναγιώτης Μπάλτας, διευθύνων σύμβουλος Όλα ξεκινούν από ένα φύλλο χαλκού

Τα μπακιρένια μπρίκια “ταξιδεύουν”

Επίσης, υπάρχουν τα μαγειρικά σκεύη, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά διότι είναι αντικολλητικά, επιτρέπουν στην θερμότητα να διαχέεται σε όλο το σκεύος και είναι προσιτά στην τιμή, ανάλογα με την ζήτηση. Θεωρούνται τα πιο υγιεινά σκεύη για την μαγειρική, με αντιβακτηριδιακή δράση, καθώς είναι γανωμένα με κασσίτερο.

Εάν περάσει ο καιρός και αρχίσουν να χάνουν την γυαλάδα τους αρχίζει το πρόβλημα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μπάλτα, τα χάλκινα σκεύη χρειάζονται μια φροντίδα κατά την χρήση, έως ότου βρεθεί κάποιος γανωματής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος