Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας- Ο πνεύμονας της Μεσογείου

Φυτεύοντας τους υποθαλάσσιους κήπους του Αιγαίου. Οι “καλλιεργητές” των βυθών, μαζεύουν τους καρπούς της Ποσειδωνίας και ετοιμάζονται να σπείρουν την πλούσια σοδιά.

Όσοι καρποί από τα λιβάδια του Ποσειδώνα, γνωστοί ως «η ελιά της θάλασσας» ωριμάσουν, ξεβράζονται στις κοντινές ακτές και συλλέγονται για να φυτευτούν σε κάποια περιοχή, όπου θα ευδοκιμήσουν και μαζί τους θα καθαρίσει ο ατμοσφαιρικός αέρας, όπως αναφέρει η Αναστασία Μήλιου διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Η Ποσειδωνία έχει ικανότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα  από 15 έως 35 φορές περισσότερο από ένα παρομοίου μεγέθους κομμάτι του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, κάθε χρόνο. Το οξυγόνο του πλανήτη δημιουργείται στην θάλασσα και εκεί φυλάσσεται και το διοξείδιο. Κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός λιβαδιού παράγει 20 λίτρα οξυγόνου ημερησίως. 

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας- Ο πνεύμονας της Μεσογείου

«Ένα φυτό που μεγαλώνει μόλις έξι εκατοστά τον χρόνο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της ζωής», όπως λέει η κ. Μήλιου. Στόχος των επιστημόνων είναι να βρούν τις κατάλληλες συνθήκες βάθους, σταθερότητας και τύπου ιζήματος, για να φυτέψουν τους καρπούς, ώστε να βλαστήσουν και να δημιουργηθούν νέα φυτά.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας- Ο πνεύμονας της Μεσογείου

Δυστυχώς, παρά την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην Ελλάδα, που ορίζει ότι απαγορεύεται η αγκυροβόληση επάνω από την θαλάσσια βλάστηση,  τα λιβάδια της Ποσειδωνίας διαβιούν λάθρα γιατί δεν προστατεύονται οι περιοχές όπου αναπτύσσονται. Για κάθε άγκυρα που καταστρέφει μέρος της Ποσειδωνίας χρειάζονται δεκαετίες ή και αιώνες για να σχηματιστεί ξανά. Το σημαντικότερο είναι πως με κάθε ξερίζωμα φυτών απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες άνθρακα  που επιστρέφουν τελικά στην ατμόσφαιρα.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας- Ο πνεύμονας της Μεσογείου

Η αγκυροβόληση σκαφών και ο καθαρισμός των ακτών για τους κολυμβητές είναι οι αιτίες θανάτου των λιβαδιών. Στην Μεσόγειο απαντάται σε βάθη 1–35 μέτρα  και η παρουσία της αποτελεί δείκτη έλλειψης ρύπανσης. Ωστόσο, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και αυτό επιταχύνεται από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών.

Μια ανώτερη μορφή θαλάσσιας ζωής, που υπάρχει για χάρη του πλανήτη και της συνέχισης της ζωής.  

Το Αρχιπέλαγος εργάζεται για πάνω από δύο δεκαετίες στη θάλασσα και σε παράκτιες νησιωτικές περιοχές για να διατηρήσει ζωντανό τον βιολογικό δείκτη που είναι ο ρυθμιστής της ζωής του πλανήτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος