Τα ενετικά τείχη – το σπουδαιότερο μνημείο της ενετοκρατίας στην Κρήτη

Μια περιήγηση σε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα που διασώζονται στην Μεσόγειο από την περίοδο του μεσαίωνα, πραγματοποιεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδάκης, για τους τηλεθεατές.

Ο λόγος για τα τείχη που περιέβαλαν την πόλη του Ηρακλείου σε μήκος πέντε χιλιομέτρων. Εξ αυτών τα 3.000 χλμ. έχουν αποκατασταθεί και υπόλοιπα δυο βρίσκονται στην διαδικασία συντήρησης.   

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που είχε το πρωί με την δημοτική αρχή εξέτασε το αίτημα του δήμου να περιέλθουν τα τείχη στην κυριότητα του, προκειμένου να τα αξιοποιήσει για τουριστικούς σκοπούς. Κάτι τρομακτικά δύσκολο, καθώς η επίβλεψη, η συντήρηση και η προστασία τέτοιων μνημείων απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό πολλών ειδικοτήτων.

Τα ενετικά τείχη – το σπουδαιότερο μνημείο της ενετοκρατίας στην Κρήτη

Ένα εμβληματικό έργο, μοναδικό κατασκευαστικά και από άποψη κόστους τα ενετικά τείχη στον Χάνδακα, όπως έλεγαν την πόλη οι Βυζαντινοί, περιβάλει το λιμάνι, ως φρουρός με τους επτά προμαχώνες του. Οι Άραβες που κατέλαβαν τον Χάνδακα το 824, έμειναν 137 χρόνια και όταν ανακαταλήφθηκε οι βυζαντινοί, έχτισαν νέα τείχη στη θέση των παλαιών. Η Κάντια περιήλθε στην κυριαρχία της Γαληνοτάτης δημοκρατίας της Βενετίας τον 13ο αιώνα. Οι νέοι κατακτητές επί 100 χρόνια ενίσχυαν και επέκτειναν την οχύρωση. Ωστόσο, οι Τούρκοι εποφθαλμιούσαν  το νησί για τον έλεγχο της Μεσογείου και έπειτα από πολιορκία του οχυρού που διήρκησε 21 χρόνια τελικά έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1669.

Τα ενετικά τείχη – το σπουδαιότερο μνημείο της ενετοκρατίας στην Κρήτη

Τα τείχη διασώθηκαν από την κατεδάφιση, μετά την ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα το 1913, σε αντίθεση με τα τείχη που περιέβαλαν την Θεσσαλονίκη και από τα οποία απέμεινε μόνο ο Λευκός Πύργος. Παρά τις ζημίες που υπέστησαν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά την διάρκεια της μάχης της Κρήτης τον Μάιο του 1941, ατενίζουν το πέλαγος το βάρος των αιώνων να τα συντροφεύουν.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος