Τα άγρια, φαρμακευτικά βότανα της Αλμωπίας 

Η μητέρα φύση δεν είναι φειδωλή. Προσφέρει απλόχερα τον πλούτο της, αρκεί να μπορεί κάποιος να τον αναγνωρίζει και να τον αξιοποιεί.

Τα φάρμακα είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη της ανθρωπότητος, η οποία διήνυσε αιώνες μόνο με την γνώση και την σοφία των παλαιοτέρων.  

Ο Ξενοφώντας Γεωργίου, εμπειρικός ερευνητής μελετητής βοτάνων, από το Άνω Λουτράκι Αλμωπίας, είναι γνώστης των μυστικών των φυτών που δίνουν υγεία, ευεξία και αποτελούν χρήσιμη ενασχόληση.  Κατονομάζει κάποια φυτά που είναι άγνωστα στους περισσότερους και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το «Ζοχαδόχορτο», ή φυκάρια όπως εξηγεί, έχει στυπτική δράση και μπορεί να γίνει ένα έγχυμα που αντιμετωπίζει με φυσικό τρόπο το πρόβλημα των αιμορροΐδων.

Τα άγρια, φαρμακευτικά βότανα της Αλμωπίας 

το «Ταραξάκο», είναι το καλύτερο διουρητικό. Σε συνδυασμό με τις  αντιβακτηριακές του ιδιότητές του βοηθά όσους πάσχουν από κατακράτηση υγρών και στην αποτοξίνωση της χολής και του ύπατος.

Επιθέματα από το σύμφυτο είναι ένα μοναδικό βότανο. Όπως λέει ο κ. Γεωργίου έχει ισχυρές επουλωτικές, στυπτικές, αντιρευματικές και αναλγητικές ιδιότητες, σε βαθμό που μπορεί να δέσει τα σπασμένα κόκαλα. Αν και έχει γλυώδη υφή, λόγω της αλαντοϊνης που περιέχει το σύμφυτο, διεγείρει των πολλαπλασιασμό των κυττάρων και δημιουργεί νέους ιστούς.

Τα άγρια, φαρμακευτικά βότανα της Αλμωπίας 

Ωστόσο, «οι συλλέκτες των φυτών πρέπει να φροντίζουν στην διατήρηση των ειδών και να μην εξαφανίζουν ένα φυτό από μια περιοχή. Πάντα να φρονούν από τα πέντε που υπάρχουν να αφήσουν πίσω τους δυο-τρία για να αναπαραχθούν». Και η χρήση να γίνεται πάντα με μέτρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος