Περίπου 500 άλογα διαβιούν ελεύθερα σε αγέλες των 20 και 30 στην Αρκαδία. Ένα σπάνιο και ωραίο θέαμα που προκαλεί “συγκρούσεις”.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη, τείνει ευήκοον ους στις διαμαρτυρίες των ντόπιων.
Στον επαρχιακό δρόμο στην παλιά εθνική Τριπόλεως- Μεγαλόπολης, συχνά τα άγρια άλογα βγαίνουν στον δρόμο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, λέει ο κάτοικος της περιοχής Σωτήρης Παπαδημητρίου.
Κινούνται στο βουνό προς το Βαλτέτσι και δεν είναι γνωστό πως προέκυψε τόσο μεγάλος αριθμός. Πιθανόν κάποια να αφέθηκαν ελεύθερα από τον ιδιοκτήτη τους και με τα χρόνια να πολλαπλασιάστηκαν.
«Το θέμα ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να συστήσει μια επιτροπή για να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα, αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.
Οι αγέλες δεν περιορίζονται στα άλογα. Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται με αγριογούρουνα που διασχίζουν τους δρόμους. Εκτός από πιθανά ατυχήματα τα άγρια ζώα προκαλούν ζημίες στις καλλιέργειες. Στις 27 Οκτωβρίου απεφεύχθη μια σύγκρουση φορτηγού με άλογο, ενώ θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν ομάδες εργαζομένων που κινούνται στην περιοχή.
Τα όσα προτείνονται από τους κατοίκους αφορούν ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τον εισαγγελέα, συνεργασία με την Περιφέρεια και κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις, προκειμένου τα ζώα να συγκεντρωθούν και να υπάρχει διαχείριση.
Τι ακριβώς σημαίνει διαχείριση και τελικά τα άγρια ζώα υπάγονται στην αρμοδιότητα κάποιας αρχής;
Οι ενστάσεις επιχειρούν να θέσουν περιορισμούς στον χώρο που θα διαβιούν τα άλογα ως μέρος της άγριας πανίδας. Ως εκ τούτου, όταν περιοριστούν με οριοθέτηση μιας περιοχής με φράκτες παύουν να είναι ελεύθερα και να χαρακτηρίζονται άγρια.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 1388/324739/2023, ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023, 2. Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (ιδίως προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά).[1]
Αντίστοιχα θέματα αντιμετωπίζουν χώρες με πληθυσμούς άγριων ζώων όπως π.χ. τα ελάφια ή τα αγριογούρουνα. Στο Ην. Βασίλειο οι συγκρούσεις με οχήματα υπολογίζονται από 42.000 έως και 74.000 ετησίως και είναι συχνότερες σε επαρχιακούς δρόμους παρά σε μεγάλες εθνικές οδούς. Οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί αφορούν οδηγίες προς τους οδηγούς και όχι στον περιορισμό των ζώων. Οι οδηγοί οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα προειδοποιητικά σήματα για τα ζώα, να οδηγούν με προσοχή σύμφωνα με το υποδεικνυόμενο όριο ταχύτητας ή κάτω από το αναγραφόμενο και είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τυχόν περιστατικό στην αστυνομία για να βοηθήσει το τραυματισμένο ζώο, ενώ δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες συμπεριφοράς για να αποφευχθούν συγκρούσεις με άλλα διερχόμενα οχήματα.[2]
Ομοίως σε Αυστρία, Γερμανία, ΗΠΑ και όπου συμβιώνουν άνθρωποι και άγρια φύση καταγράφεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τροχαίων από την ίδια αιτία.
Σύμφωνα με την ADAC, (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οδικής βοήθειας στην Γερμανία, κάθε χρόνο πάνω από 270.000 ζώα σκοτώνονται στους δρόμους. Κάθε δύο λεπτά συμβαίνει σύγκρουση ζώου-οχήματος, εξαιτίας της ξαφνικής εμφάνισης ελαφιών και αγριογούρουνων στον δρόμο. Επίσης, 80.668 ζώα σκοτώθηκαν και 249 άνθρωποι τραυματίστηκαν, λόγω συγκρούσεων ζώων-οχημάτων στην Αυστρία.[3] Σημειώνεται πως η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου στους αυστριακούς δρόμους επισύρει βαριά πρόστιμα και οι οδηγοί που το επιχειρούν αναζητούνται από την αστυνομία και σπανίως δεν εντοπίζονται. Σύμφωνα με την State Farm Insurance, οι αμερικανοί οδηγοί χτύπησαν περίπου 2,1 εκατ. ζώα στους δρόμους των ΗΠΑ μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2021, ενώ υπήρξαν τραυματισμοί οδηγών.
Ο κατάλογος είναι μεγάλος, που σημαίνει ότι άγρια/ελεύθερα ζώα υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ουδείς σκέφτηκε να τα θέσει υπό περιορισμό.
[1] Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 1388/324739/2023, ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023, Άρθρο 1, Τροποποίηση της υπ’ αρ. 726/107637/20.04.2022 υπουργικής απόφασης (Β’ 2028), Παρ. 5. Το άρθρο 15 «Διαχείριση ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών». https://www.e-nomothesia.gr/kat-agrotike-anaptukse/ya-1388-324739-2023.html
[2] Rory Putman, Marco Apollonio, Reidar Andersen, Ungulate Management in Europe: Problems and Practices, Cambridge University Press 2011,
National Deer – Vehicle Collisions Project, Database, https://www.deercollisions.co.uk/, https://www.deercollisions.co.uk/web-content/ftp/DVC_Scot_Final_MainComb.pdf.
[3] Mehr als 80.000 Wildunfälle jährlich auf Österreich Straßen [Περισσότερα από 80.000 ατυχήματα με την άγρια ζωή στους δρόμους της Αυστρίας κάθε χρόνο], 7 Oktober 2021, https://www.kleinezeitung.at/oesterreich/6044033/Mehr-Achtsamkeit-noetig_Mehr-als-80000-Wildunfaelle-jaehrlich-auf
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος