Συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Ένα ανοικτό γεωλογικό μουσείο, η Σαντορίνη είναι μοναδική, καθώς συνεχίζει να κρύβει πολλά μυστικά, τα οποία προσπαθούν να αποκαλύψουν οι επιστήμονες πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στον βυθό.

Μια κατάδυση στην γεωλογική ιστορία του νησιού αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εξηγεί η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογίας-γεωπεριβάλλοντος στο πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Οι πολλές εκρήξεις που έχουν γίνει κατά την περίοδο του γεωλογικού χρόνου, δηλαδή εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι εμφανείς ακόμη και με μια βόλτα στην καλντέρα, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και έχει κατακλυστεί από το νερό.   

Για αυτόν τον λόγο η διεθνής ωκεανογραφική αποστολή του International Ocean Discovery Programme (IODP), η μεγαλύτερη στον ελλαδικό χώρο διεξήγαγε υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις, για να διαπιστώσουν πόσες εκρήξεις έχουν γίνει τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, την ισχύ τους και αυτό θα δώσει την δυνατότητα να προβλεφθεί τις θα ακολουθήσει στο μέλλον. Η αποστολή ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου του 2022 και ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2023. Πολλά δείγματα από τον υποθαλάσσιο πυθμένα δείχνουν τα διαφορετικά ηφαιστειακά στρώματα, ένα αποτύπωμα της γεωλογικής ιστορίας του νησιού

Η αποστολή πήρε δείγματα από βάθος 950 μ. κάτω από τον πυθμένα και πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο καθίσταται εφικτή η παλαιογεωγραφική αναπαράσταση του ηφαιστείου.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα συνδυάζοντας τα δεδομένα από τον υποθαλάσσιο και χερσαίο χώρο, τονίζει η κ. Νομικού. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που δίνει στοιχεία. Δεδομένου ότι τα αρχαιότερα χερσαία πετρώματα  είναι 550.000 χρόνια, τα υποθαλάσσια από την κίσσηρη μπορεί να είναι έως και 2.000.000 χρόνια. Έτσι, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την μελλοντική συμπεριφορά του ενεργού ηφαιστείου.

Συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Μια ενθουσιώδης με την δουλειά της επιστήμων, η κ. Νομικού υπενθυμίζει ότι κατά τον ιστορικό χρόνο σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις με τελευταία το 1950. Λόγω της συνεχούς δραστηριότητος τον Δεκέμβριο του 2022 τοποθετήθηκαν ειδικά μηχανήματα καταγραφής των ηφαιστειακών βρυχηθμών, που προειδοποιούν για μια επικείμενη έκρηξη στο Κολούμπος.

Στο ηφαίστειο Κολούμπος, που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού, σημειώθηκε η μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από τον χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης, τον Σεπτέμβριο του 1650.

Η συνεργασία Ελλήνων και ξένων επιστημόνων είναι μοναδική σε ένα εγχείρημα πολλών εκατομμυρίων. Μια επιστημονική επένδυση στην θαλάσσια έρευνα στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει πολλές αποστολές, την ενοικίαση ενός τέτοιου σκάφους με το κατάλληλο προσωπικό και την τοποθέτηση εξειδικευμένων μηχανημάτων.

Συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Τέλη Μαΐου θα γίνει μια 2η ωκεανογραφική αποστολή για την ανάσυρση των μηχανημάτων που είχαν τοποθετηθεί στο Κολούμπο, να πάρουν τα δεδομένα και να βυθίσουν νέα μηχανήματα για την περαιτέρω έρευνα. Προς το παρόν τίποτα δεν υποδεικνύει ότι επίκειται μια έκρηξη, αλλά σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες βρίσκονται σε εγρήγορση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος