Συνεχίζεται η επετειακή έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Μικρασία

Μετά την επιτυχή παρουσίαση, τη μεγάλη επισκεψιμότητα και τις πολλές θετικές κριτικές για την επετειακή έκθεση «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ–HELEXPO αποφάσισαν την παράταση λειτουργίας του επετειακού αφιερώματος μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Οι νέες ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10:00 με 15:00 τις καθημερινές και 11:00 με 16:00 τα Σαββατοκύριακα. H έκθεση λειτουργεί στο περίπτερο 6 (Περίπτερο των Εθνών της ΔΕΘ) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Υπάρχει η πρόβλεψη να γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις σχολείων, σωματείων, φορέων, ομάδων, κτλ. Για γενικές πληροφορίες σχετικά με την επετειακή έκθεση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2313 317.526 (Μαρία Ξεπαπαδάκη), ενώ για οργανωμένη ξενάγηση μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο 2313 318.710 και 2313 318.709 (Όλγα Κοτσαμπάς).

Συνεχίζεται η επετειακή έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Μικρασία

Στην επετειακή έκθεση παρουσιάζονται 126 αυθεντικά αντικείμενα, που προέρχονται από 21 συλλόγους και από προσωπικές συλλογές, ενώ εκθέματα έχουν παραχωρήσει μεταξύ άλλων οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.

Σε παράλληλο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται έργα της διδακτικής ομάδας της χαρακτικής κατεύθυνσης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Στον χώρο βρίσκονται πολλές από τις μήτρες των έργων αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για ακουστικές ξεναγήσεις και κείμενα σε κώδικα Μπράιγ.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ενότητες, σε μία εκ των οποίων παρουσιάζεται το Διόραμα «Η Σμύρνη Καίγεται», που προβάλλει τη φυγή στρατιωτών από το μέτωπο καθώς και πρόσφυγες που αποχωρούν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδυση της μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς ακολουθεί τα χνάρια των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη που βίωσαν τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών και την πορεία τους προς τις νέες πατρίδες.

Η επιλογή να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη έκθεση στους χώρους της ΔΕΘ κρύβει υψηλούς συμβολισμούς, αφού στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης βρισκόταν η Αγία Φωτεινή, ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης.Για την επετειακή έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα: https://100hroniamikrasia.gr/.

Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος