«Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ» από την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ο κύκλος συναυλιών ‘Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ’ συνεχίζεται με το πλέον διάσημο κοντσέρτο για πιάνο του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη και πιανίστα, γραμμένο στο τέλος μίας ιδιαίτερα επίπονης ψυχολογικά περιόδου, όπου ο Ραχμάνινοφ πάλεψε με την κατάθλιψη για να βρει δύναμη να ξαναγράψει μουσική και τα κατάφερε τελικά με αυτό το αριστούργημα της πιανιστικής εργογραφίας. Το κοντσέρτο ερμηνεύει ο Simon Trpčeski, που έχει επαινεθεί για “τη δυναμική του βιρτουοζιτέ, τη βαθιά εκφραστική του προσέγγιση και τη χαρισματική του σκηνική παρουσία”. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Ο Οτορίνο Ρεσπίγκι έχει ενορχηστρώσει πολλά έργα για πιάνο του Ραχμάνινοφ, προνόμιο που ελάχιστοι είχαν. Είναι χαρακτηριστικό της εκτίμησης που είχε στον Ρεσπίγκι ο Ρώσος δημιουργός, το ότι του αποκάλυψε κάποιες από τις πηγές της έμπνευσής του κατά την ενορχήστρωση του έργου του ‘Études-Tableaux, Op.33’, παρόλο απεχθανόταν κάτι τέτοιο, επιθυμώντας ο ακροατής να σχηματίσει τις προσωπικές του εικόνες ακούγοντας τη μουσική του. Το συμφωνικό ποίημα ‘Τα Πεύκα της Ρώμης’ είναι το έργο με το οποίο εκτοξεύτηκε η καριέρα του.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με την πλέον διαδεδομένη από τις τρεις σουίτες που έγραψε ο Στραβίνσκι, μέσα από τη μουσική του μυθικού του μπαλέτου ‘Το Πουλί της Φωτιάς’. Μεταξύ του Ραχμάνινοφ και του Στραβίνσκι υπήρχε μία άβυσσος, που τους χώριζε ως προσωπικότητες και ως δημιουργούς, χωρίς πάντως αυτό να μειώνει την εκτίμηση του ενός για την αξία του άλλου. Μία κοινωνική τους συνάντηση στο Μπέβερλι Χιλς λίγο πριν το τέλος του Ραχμάνινοφ είναι χαρακτηριστική της σχέσης τους. Δεν μίλησαν καθόλου για μουσική, θεωρώντας αλλήλους άσχετους, αλλά για την αγαπημένη πατρίδα που τους έλειπε. Ο πάντα απόμακρος Ραχμάνινοφ προσέφερε ως δείγμα φιλίας και εκτίμησης ένα βάζο μέλι στον Στραβίνσκι, χειρονομία που τον συγκίνησε ιδιαίτερα, αφού γινόταν από έναν μεγαλύτερο σε ηλικία και φήμη τότε συνάδελφο αποδεικνύοντας το πόσο καλά τον γνώριζε.

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023, ώρα 21:00
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Πιάνο: Simon Trpčeski
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Πρόγραμμα:
Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943): Κοντσέρτο για πιάνο αρ.2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18
Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936): Τα πεύκα της Ρώμης
Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971): Σουίτα μπαλέτου ‘Το πουλί της φωτιάς’ (εκδοχή 1919)

Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία: 15€, Εξώστης: 10€, Μειωμένο: 5€ (Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ)

Είσοδος δωρεάν για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ και τους φοιτητές του ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ

*Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος