Στην Ξάνθη αναβιώνει η καλλιέργεια και επεξεργασία ζαχαροκάλαμου 

Ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1999 στα Άβδηρα, μετεξελίχθηκε και απέκτησε επιχειρηματική ταυτότητα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα, καταγράφει την αγωνία των γυναικών του συλλόγου στην Ξάνθη να παράγουν και να προωθούν τα προϊόντα τους.

Η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Γενισέα, πολλές φορές απογοητεύτηκε και ήταν έτοιμη να τα παρατήσει, αλλά επιμένει.

«Ξεκινήσαμε την αναβίωση καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου το 2006 παίρνοντας πληροφορίες από τους γηραιότερους του χωριού που αναπολούσαν την γεύση του πετμεζιού από ζαχαροκάλαμο. Τη δεκαετία 1950-1960 όλοι στο χωριό καλλιεργούσαν αυτό το φυτό. Έκτοτε κάθε χρόνο πειραματιζόμαστε ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στην Ξάνθη αναβιώνει η καλλιέργεια και επεξεργασία ζαχαροκάλαμου 

Σύμφωνα με την κ. Αμανατίδου, το πετμέζι είναι σιρόπι από το επεξεργασμένο ζαχαροκάλαμο το οποίο καλλιεργείται, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τις γυναίκες του συλλόγου. Χρησιμοποιείται για πρωινό, για επιδόρπιο σε ψωμί, σε γιαούρτι, στο μαγείρεμα κρεατικών ως σως σε σαλάτες και έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία γιατί η μελάσα είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Β6, είναι αντιφλεγμονώδες, έχει αντιβακτηριδιακή δράση, και διατίθεται περισσότερο ως υποβοηθητικό για την υγεία.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος είναι πως δεν υπάρχει κωδικός ανοιγμένος από το κράτος για να παράγεται ρούμι από το ζαχαροκάλαμο, εξηγεί η κ. Αμανατίδου. Όμως η μελάσα είναι από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται για την απόσταξη του. Υποστηρίζει δε πως οι σπόροι που χρησιμοποιούν είναι οι ίδιοι με εκείνους από τους οποίους παράγεται το ρούμι σε άλλες χώρες. Τότε προς τι τα κωλύματα; Θα μπορούσε η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου να επιστρέψει και να παράγονται προϊόντα που θα εξάγονται, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας προοπτικές και στους γεωργούς.

Στην Ξάνθη αναβιώνει η καλλιέργεια και επεξεργασία ζαχαροκάλαμου 

Βεβαίως, εάν οι γυναίκες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ καταφέρουν να πάρουν την έγκριση για να παράγουν ρούμι ισάξιας ποιότητας και προφανώς μικρότερου κόστους και τελικής τιμής, οι εισαγωγείς του προϊόντος που καταναλώνεται ειδικά το καλοκαίρι θα αποκτήσουν έναν ανεπιθύμητο ανταγωνιστή. Ζητούμενο για τον Συνεταιρισμό είναι τα μέλη του να έχουν ένα εισόδημα, προκειμένου να διατηρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, δουλειές που σπανίζουν και να μείνουν οι νεότεροι στον τόπο τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος