Οι άνθρωποι είναι οι συγγραφείς του μέλλοντος τους. Άδηλο, ζοφερό, υφίσταται τις συνέπειες που προκαλούνται επί του πλανήτη από τις απερίσκεπτες παρεμβάσεις και εκτός πλανήτη από τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του ηλιακού συστήματος και του σύμπαντος.
Ο δημοσιογράφος Νίκος Πιτσιακίδης και το συνεργείο της ΕΡΤ, βρίσκονται σε μια περιοχή όπου παλαιότερα ήταν ο πυθμένας της λίμνης Δοϊράνης.
Στα Χίλια Δένδρα στις όχθες της λίμνης τα νερά έχουν υποχωρήσει αποκαλύπτοντας το έδαφος.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ιχθυολόγος στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, αναφέρει πως το φαινόμενο της ξηρασίας είχε παρατηρηθεί προ 20ετίας, όταν η λίμνη είχε τραβηχτεί γύρω στα 300 μέτρα. Εκείνο το διάστημα δένδρα είχαν φυτρώσει, ενώ στο σημείο υπήρχε και ιχθυόσκαλα.
Τα νερά της λίμνης επανήλθαν το 2014, αλλά δυστυχώς από τα μέσα του 2022 η στάθμη των υδάτων έπεσε ξανά και οι συνεχείς και παρατεταμένες ξηρασίες προοιωνίζουν δυσκολίες για τους κατοίκους και το περιβάλλον.
Το μέσο βάθος της λίμνης ήταν τέσσερα με πέντε μέτρα, αλλά πλέον οι φυσικοί ταμιευτήρες που την τροφοδοτούσαν, αδυνατούν να φέρουν νερό, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των αλιευμάτων και καταστροφή των περιοχών αναπαραγωγής των ψαριών, όπως και την εξαφάνιση του υδροβιότοπου όπου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή δεκάδες είδη.
«Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος εκχύσεως υδάτων στην λίμνη για να μην εξαφανιστεί». Αυτό μάλλον είναι ανέφικτο, καθώς οι περιορισμένες χιονοπτώσεις και οι βίαιες βροχοπτώσεις δεν δημιουργούν τις συνθήκες δημιουργίας αποθεμάτων νερού.
Φωτογραφίες: All photographs are public domain, free to download and use, https://www.flickr.com/search/?text=forest%20amazon,, NASA: https://science.nasa.gov/solar-system/planets/, Images and video on JPL public web sites (public sites ending with a jpl.nasa.gov address) may be used for any purpose without prior permission.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος