«Special Trip», διακοπές για ξεχωριστούς ταξιδιώτες

Οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες που παρέχει είναι εξατομικευμένες, κυρίως για ανθρώπους με αναπηρίες ή με κάποια παθολογικά προβλήματα. Έτσι το ταξίδι προγραμματίζεται χωρίς άγχος. Την υπηρεσία αυτή έχει αναλάβει να παρέχει το «Special Trip», στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργός του, η Μαρία Μπότσογλου.

Τα ταξίδια, επαγγελματικά ή αναψυχής είναι για τους περισσότερους μια ανάσα από την καθημερινότητά. Για τα άτομα όμως με αναπηρίες ή με παθολογικά προβλήματα η οργάνωση ενός ταξιδιού εμπεριέχει κάποιες δυσκολίες.

Η Μαρία Μπότσογλου έχοντας γνώση από τον τουριστικό κλάδο, αλλά και από την εκπαίδευση και την ειδική αγωγή αποφάσισε ένα χρόνο πριν, το φθινόπωρο του 2022 να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία, για ξεχωριστούς ταξιδιώτες, όπως αναφέρει και το μότο του ταξιδιωτικού της γραφείου.

«Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε μετά από κάποια έρευνα και εργασία με τα άτομα με αναπηρίες προκειμένου να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το τι θέλουν όταν πηγαίνουν διακοπές και τι χρειάζονται. Έκανα παράλληλα έρευνα και για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και μετά, με όλα τα αποτελέσματα που συγκέντρωσα, έκανα ένα επιχειρηματικό σχέδιο ώστε να δημιουργηθεί αυτό το γραφείο. Είδα και τις ελλείψεις που υπάρχουν εδώ στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχουν κάποια γραφεία που να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες. Υπήρχε κάποιος απλά που αναλάμβανε τη μετακίνησή τους και τα εισιτήρια τους. Άρα με τα δεδομένα που είχα και τις επιθυμίες αυτών των ανθρώπων και με τις γνώσεις μου, έστησα αυτό το γραφείο ώστε να μπορεί ο κάθε ταξιδιώτης ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, το ποσό που θέλει να δαπανήσει και τι επιθυμεί να κάνει, να διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα αποκλειστικά γι’ αυτόν και την παρέα του και να μπορεί να πάει διακοπές. Κι έτσι να περνά καλά και το ίδιο το άτομο και η οικογένειά του».

«Special Trip», διακοπές για ξεχωριστούς ταξιδιώτες


Όπως μας λέει η κ.Μπότσογλου, όλο και περισσότερα μέρη έχουν γίνει προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρίες τα οποία πια διαθέτουν αρκετές επιλογές για τις διακοπές τους, ενώ μας εξηγεί και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν όσοι έψαχναν για να οργανώσουν τα ταξίδια τους.

«Έχουν επιλογές, αρκεί να υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Όλο και περισσότερα μέρη έχουν γίνει προσβάσιμα. Οι πολιτιστικοί φορείς βάσει κοινοτικής οδηγίας -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- έχουν πρόσβαση και για χρήστες αμαξιδίων, τα μέσα μεταφοράς καλύπτουν τις ανάγκες τους και υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να τους βοηθήσει και υπάρχουν και τα μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες. Έτσι είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό μπορεί να ταξιδέψει άνετα.

Καταρχήν δεν μπορούσαν να βρούνε πληροφορίες για τα μέρη που ήθελαν να πάνε και αν θα έχουν προσβασιμότητα, ή στα ξενοδοχεία. Κάνοντας αυτοψία για το ποιες περιοχές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των ατόμων, πώς μπορούνε να πάνε, βρήκα και ανθρώπους που ασχολούνται με τα σπορ και αυτά τα άτομα μπορούν να κάνουν παράλληλα και κάποιες δράσεις. Σε συνεργασία με πιστοποιημένους οδηγούς βουνού (για δράσεις στο βουνό), εντάχθηκε και ο θεματικός τουρισμός, κι έτσι πέρα από τη μετακίνηση, μπορούν να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις, δραστηριότητες και να έχουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο που είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα τους».

«Special Trip», διακοπές για ξεχωριστούς ταξιδιώτες

Special Trip γιατί…

«Γιατί είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και θέλουμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστές εμπειρίες. Έχουμε γενικά μεγάλη ανταπόκριση, γιατί ήταν κάτι που το έψαχναν και στην πόλη έλειπε, ήταν ένα αίτημα χρόνων. Στα πρώτα ταξίδια που είχαμε οργανώσει ήταν πολύ χαρούμενοι και το βίωσαν θετικά, ένιωσαν ασφάλεια και ότι κάποιος τους προσέχει και τους καταλαβαίνει. Μπορούν στα ταξίδια τους να νιώσουν δράση».

Η δημιουργός του Special Trip, Μαρία Μπότσογλου μας ανέφερε ότι έχουν γίνει πλέον βήματα για να βοηθηθούν άτομα με κινητικά προβλήματα σε προορισμούς που επιθυμούν, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση στον τουρισμό και σε αυτόν τον τομέα.

«Στον τουρισμό θα πρέπει να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα , να δίνουμε ίσες ευκαιρίες να φροντίζουμε γι’ αυτό με τον καλύτερο τρόπο, είτε για ανθρώπους που μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα, είτε όχι. Θα πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια και να βελτιώσουμε την κατάσταση στον τουρισμό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος