Πως ένας επίγειος παράδεισος και ένας τόπος μεγάλης ευημερίας μετατρέπεται σε έρημο; Αυτό συμβαίνει στον νησιωτικό νότο και η Κρήτη είναι η πρώτη που δέχεται τις συνέπειες της κλιματικής κρίσεως.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φανή Καλαθάκη, μεταφέρει τις ανησυχίες των κατοίκων του Ηρακλείου, που ζουν από τις καλλιέργειες, και οι οποίες υπό το βάρος της ηλιακής ακτινοβολίας φθίνουν χωρίς την αναγκαία άρδευση.
Σε διευρυμένη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την συμμετοχή όλων των φορέων και παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, συζητήθηκε το καυτό θέμα της λειψυδρίας, ανέφερε ο Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου. Ανακοινώθηκε η λειτουργία ενός ενιαίου φορέας διαχείρισης των υδάτων, που θα ηγείται όλων των δράσεων και θα ενεργεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
41 εκατ. ελαιόδεντρα στην Κρήτη αρδεύονται μερικώς ή ελλιπώς αυτήν την στιγμή και οι λογικές προγνώσεις είναι δυσοίωνες. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει κατά 11 μέτρα, με ότι σημαίνει αυτό για τις γεωτρήσεις και το πότισμα. Ένας δήμος χωρίς νερό δεν μπορεί να παράγει προϊόντα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, από τον Μάρτιο έχουν ανακοινωθεί περιορισμοί στην χρήση νερού σε κήπους, αυλές, ή πλύσιμο οχημάτων, αλλά όπως λέει ο δήμαρχος αυτά δεν αρκούν.
Στόχος όλων είναι να σωθεί η παραγωγή στα πρώιμα κηπευτικά, που φυτεύονται από τον Οκτώβριο στα θερμοκήπια, από τα οποία προέρχεται το βασικό εισόδημα των κατοίκων. «Έχουμε ενάμισι μήνα μπροστά χωρίς βροχοπτώσεις και δεν φαίνεται να αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες».
Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε τους φορείς ότι σε περίπτωση που χαθεί η παραγωγή θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των αποζημιώσεων. Αυτό σύμφωνα με τους κατοίκους είναι καλοδεχούμενο, αλλά αφορά την φετινή παραγωγή. Εάν όμως η ξηρασία συνεχιστεί που είναι το πιο πιθανό, τότε τι γίνεται;
Εύλογο το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μπαριτάκης. «Τι θα γίνει εάν την επόμενη χρονιά δεν βγεί λάδι, σε τι ύψη θα φτάσει η τιμή, ή πως θα εξελιχθούν οι τιμές στα πιο απλά προϊόντα, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, εάν ξεραθούν τα φυτά;»
Βλάβες στο σύστημα υδροδότησης, διαρροές παλαιών αγωγών, τίποτε δεν συγκρίνεται με την ίδια την μείωση του νερού στις πηγές, που οφείλεται στην ανομβρία, με αποτέλεσμα την επακόλουθη λειψυδρία.
Βασική αρχή της οικονομίας είναι ότι οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι, δεν επεκτείνονται, δεν αντικαθίστανται. Η οικονομική πίττα του πλανήτη είναι περιορισμένη στα όρια του. Όταν η αναλογία πόροι / άνθρωποι φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο η καμπύλη γίνεται φθίνουσα και αρχίζουν τα προβλήματα κατανομής των πόρων. Γεγονός είναι ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης του πολυτιμότερου αγαθού, τόσο λιγότερο νερό θα στάζει από τις βρύσες. Οι λεγόμενες έξυπνες λύσεις της τεχνολογίας δεν έχουν καταφέρει να βρούν απαντήσεις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες.
Η πρόκληση βροχής, π.χ. στην έρημο της Σ. Αραβίας, ίσως να φαίνεται αλλά δεν είναι έξυπνη λύση, αφού ουδείς αναφέρει ότι τα σύννεφα που βομβαρδίζονται για να πέσει νερό επάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή δεν θα φτάσουν στον προορισμό τους να γίνουν βροχή σε μια άλλη περιοχή. Το ίδιο ισχύει και με τα πλέγματα, που υψώνονται, σε άνυδρες περιοχές στην λατινική Αμερική ή στο Μαρόκο όπου συγκεντρώνουν την υγρασία σε δεξαμενές νερού. Μηδενικό ήταν το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την δενδροφύτευση μιας ζώνης νοτίως της Σαχάρας, με χιλιάδες δένδρα κατά μήκος της Αφρικής, προκειμένου να σταματήσει η επέκταση της ερήμου. Ο “Αήττητος Ήλιος” είναι αμείλικτος. Οι Νάβαχο διαπίστωσαν ότι όσο και αν χορεύουν τον χορό της βροχής δεν πέφτει σταγόνα βροχής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος