Σιδηροδρομικός σταθμός Σίνδου Θεσσαλονίκης: Εγκαταλελειμμένο το ιστορικό κτήριο

Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Σίνδο, όπου εδώ και δεκαετίες έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και σήμερα τελεί υπό κατάληψη.

Το κτήριο του ιστορικού Σιδηροδρομικού σταθμού της Σίνδου -ένας χώρος όπου έγινε ουσιαστικά η παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες από τους Τούρκους- έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη. Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μουσείου Βαλκανικών Πολέμων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν υλοποιήθηκαν, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όπως δηλώνει η νυν δημοτική αρχή, καθώς ανήκει στη ΓΑΙΟΣΕ που το έχει παραχωρήσει για 15χρόνια.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης Δήμαρχος Δήμου Δέλτα αναφέρει σχετικά: «Και ο Δήμος δεν έχει αυτή τη στιγμή ούτε την ανάλογη τεχνική υπηρεσία, ούτε μπορεί να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για να εξωραϊστεί αυτό το κτήριο. Μάλιστα υπάρχουν καταληψίες μέσα, ο δήμος σε συνεργασία με την ΓΑΙΟΣΕ, με αλλεπάλληλες συζητήσεις και έγγραφα που έχουμε ανταλλάξει έχουμε κάνει όλες τις νομικές ενέργειες ώστε να φύγουν οι καταληψίες, αλλά την κύρια ευθύνη την έχει και η ΓΑΙΟΣΕ».

Η ιστορικότητα του κτηρίου που χρονολογείται το 1894 είναι σημαντική, καθώς συνδέεται με την απελευθέρωση της πόλης.

Ο δικηγόρος, και ιστορικός Ερευνητής, Θεόδωρος Γκλαβέρης, αναφέρει στην ΕΡΤ3: «Στο κτήριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της Σίνδου, υπήρχε η τελευταία έδρα του γενικού ελληνικού στρατηγείου. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το κτίριο, γιατί σε αυτό συντελέστηκε η ουσιαστική παράδοση της Θεσσαλονίκης».

Το ιστορικό αυτό κτήριο τελεί εδώ και χρόνια υπό κατάληψη και βρίσκεται 80 μέτρα από τον σταθμό της Σίνδου που προβλέπεται να γίνει ο σταθμός μεταβίβασης της υπεραστικής γραμμής, ένα πολυπόθητο έργο σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δέλτα που θα δώσει ένα μέσο σταθερής τροχιάς στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος