Σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε ζώα, επιδείξεις με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και δράσεις προστασίας αδέσποτων στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, επιδείξεις με σκύλους ειδικών αποστολών (διασώστες της ΕΜΑΚ, οδηγούς ΑμεΑ, ανιχνευτές της ΕΛΑΣ), πρωτοβουλίες στείρωσης αδέσποτων ζώων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικές εκθέσεις με θέμα τα ζώα, θα πραγματοποιηθούν αύριο στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, που θεσμοθετήθηκε φέτος και ορίστηκε την 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους.

Ενδεικτικά, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από την αρχή της εβδομάδας οι μαθητές ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν ξηρά τροφή και μεταχειρισμένα είδη για τα αδέσποτα της γειτονιάς τους (περιλαίμια, παιχνίδια, σπιτάκια, καλάθια). Εκπαιδευτής σκύλων θα έρθει στο σχολείο μαζί με τον σκύλο του και θα μιλήσει στους μαθητές για τη συμπεριφορά από και προς τα ζώα, ενώ κτηνίατρος θα τους μιλήσει για την απαραίτητη ιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς και τις πρώτες βοήθειες προς αυτά. Εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης «Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης ζώων» θα μιλήσει για τα ζώα διασώστες και την πανίδα της Ελλάδας. Σημείο αναφοράς των δράσεων της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικής Φιλοζωίας, θα αποτελεί ένα δένδρο που θα φυτέψουν οι μαθητές στην αυλή του σχολείου τους.

Τις παρουσιάσεις των ειδικών επιστημόνων και επαγγελματικών θα πλαισιώσουν σχολικές δράσεις φιλαναγνωσίας για αδέσποτα ζώα, προβολές βίντεο που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί, που έχουν κατοικίδια και η παρουσίαση ενός διαδικτυακού ημερολογίου φωτογραφιών κατοικιδίων των μαθητών.

Επιδείξεις με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους με τους εκπαιδευτές τους από την αστυνομία, το λιμενικό και την ΕΜΑΚ θα πραγματοποιηθούν στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο. Από την 2η ΕΜΑΚ θα συμμετέχει ένας σκύλος -διασώστης. Από το λιμενικό θα συμμετέχουν ένας σκύλος από το τμήμα εκρηκτικών και ένας από την περιφερειακή ομάδα δίωξης ναρκωτικών.

Μεγάλη επίδειξη θα πραγματοποιήσει το τμήμα συνοδών αστυνομικών σκύλων της ΕΛΑΣ, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο που ανιχνεύει ναρκωτικά. Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετέχει και ο σκύλος – διασώστης του επιχειρησιακού κέντρου Θεσσαλονίκης της «Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.). Τέλος, θα γίνει επίδειξη από ομάδα ενός σκύλου – οδηγού και του χρήστη του, ατόμου με προβλήματα όρασης.

«Τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες για τα αδέσποτα ζώα;».

Μαθητές του ΓΕΛ Καλλιθέας και πέντε σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου θα συνδεθούν στον ίδιο διαδικτυακό σύνδεσμο για να παρακολουθήσουν μαζί ταινία με θέμα «Τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες για τα αδέσποτα ζώα;».

Στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκων οι μαθητές θα συνδεθούν διαδικτυακά με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδία, και μετά από ενημερωτικές παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στο 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου θα βρεθεί συνεργάτης Φιλοζωικής Εταιρίας για να παρουσιάσει τη δράση και το έργο της οργάνωσης και να συζητήσει με τους μαθητές.

Με σύνθημα «Αγαπάμε τα ζώα – Δημιουργούμε Πολιτισμό» η Αντιδημαρχία Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Δίου-Ολύμπου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου, όπου θα μιλήσουν -μεταξύ άλλων- ο κτηνίατρος που είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα των Δ.Ε. Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου και εκπρόσωποι Φιλοζωικών Σωματείων.
«Τα σχολεία ενώνουν τις φωνές τους για την προστασία των αδέσποτων ζώων» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που διοργανώνουν από κοινού στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας τα σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωΐας.

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς φιλοξένησε πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων\ζωοθεραπεύτρια και εκπροσώπους της ΑΜΚΕ Ζωοφιλικἐς Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών (Ζω.Ε.Σ.), που είχαν μαζί τρεις εκπαιδευμένους σκύλους. Οι μαθητές παρακολούθησαν το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα «Ζωοφιλώντας…μαθήματα άδολης αγάπης» και να ενημερώθηκαν για θέματα ζωοφιλίας και αρμονικής συνύπαρξης με τα ζώα.

Στόχος η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων

«Η θέσπιση της Πανελλήνιας Ημέρας Φιλοζωίας είναι πολύ σημαντική για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς βοηθάει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη φιλοζωία και τη σημασία της προστασίας και φροντίδας των ζώων. Συνδέεται με ανθρωπιστικές αξίες όπως η συμπόνια, η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση, οι οποίες είναι σημαντικές για την προσωπική ανάπτυξη και τον χαρακτήρα των μαθητών. Επιδιώξαμε σε συνεργασία με τα σχολεία να διοργανωθούν ποικίλες δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας, και είμαστε ευτυχείς για τη θερμή ανταπόκριση που έδειξαν οι σχολικές μας μονάδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Η 4η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, καθιερώθηκε μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού. Στην εγκύκλιο του υπουργείου που κοινοποιήθηκε στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης επισημαίνεται πως «είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων», ενώ προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι «η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον, η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους μαθητές μέσω της ενεργούς προάσπισής τους, η εμπλοκή των μαθητών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος