Σε ψηφιακή μορφή η ιστορία της δυτικής Λέσβου

Ένα σημαντικό εγχείρημα λαμβάνει χώρα στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, από όπου ξεκίνησε η ψηφιοποίηση αρχείων όπου καταγράφεται η πρόσφατη ιστορία της Λέσβου.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζινέλλη, παρουσιάζει τους μικρούς θησαυρούς που διασώζονται μέσω της τεχνολογίας.

Από τις 36 κοινότητες του νησιού επελέγησαν οι δέκα για να ψηφιοποιήσουν αρχεία που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, έως την κατοχή, εξηγεί ο Δημήτρης Μάντζαρης, Δρ Ιστορίας. Σκονισμένα, ξεχασμένα σε υπόγεια μέσα σε σάκους απορριμμάτων θα κατέληγαν σε χωματερή, αλλά θα δώσουν κάποια στοιχεία από το παρελθόν.

Πρόκειται για φορολογικά κατάστιχα από την τουρκοκρατία, μητρώα, γεννήσεων και θανάτων, που φαίνονται απλά, αλλά παρουσιάζουν τις συνθήκες ζωής και την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση του πληθυσμού.  

Σε ψηφιακή μορφή η ιστορία της δυτικής Λέσβου

Οι ιστορικοί διαχειρίζονται την ιστορική αλήθεια. Ποιος αποφασίζει τι θα παρουσιάσει και με ποιά κριτήρια τα επιλέγει; Τα αρχεία παρουσιάζονται πάντα χωρίς αφαιρέσεις ή εξαιρέσεις; Γιατί διαφορετικά η επιλεκτική παρουσίαση θα σήμαινε αναξιοπιστία και παραποίηση της αλήθειας. Ένα μεγάλο ζητούμενο στις κοινωνίες που προτιμούν τους μύθους από την αδυσώπητη αλήθεια.

Όπως είπε ο Richard J. Evans ι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Gresham College: «Τι είναι η ιστορική αντικειμενικότητα; Πώς ξέρουμε όταν ένας ιστορικός λέει την αλήθεια; Τελικά δεν δίνουν όλοι οι ιστορικοί μόνο τις δικές τους απόψεις για το παρελθόν;»[1]


[1] Richard J. Evans, Lying About Hitler: History, Holocaust And The David Irving Trial, Perseus Books, New York 2001, σ. 1.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος