Από τον Αμβρακικό κόλπο τα ψάρια έβαλαν πλώρη για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναγνωριστούν επίσημα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
ΟΣτράτος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, εξηγεί πως ξεκίνησε η συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το οποίο πραγματοποίησε μια έρευνα που συνέκρινε τα δυο είδη, την Σαρδέλα και την Γαρίδα/Γάμπαρη του Αμβρακικού με τα ίδια ψάρια από άλλες περιοχές στην Ελλάδα.
Διαπιστώθηκε, προφανώς λόγω των υδάτων και της τροφής των αλιευμάτων ότι η σαρδέλα διαθέτει πολύ υψηλότερα λιπαρά Ω3 από τις άλλες, όπως επίσης και η γαρίδα υπερέχει σε θρεπτικά της συστατικά. Τούτων δοθέντων μπορούσαν να διεκδικήσουν πιστοποίηση ως προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.
Η μελέτη κατετέθη αρμοδίως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έπειτα από ελέγχους δυο ετών πήρε το πράσινο φως για να διαβιβαστεί το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πάρουν το brand name, που τα καθιστά ανώτερα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, η πιστοποίηση των δυο συγκεκριμένων ειδών σημαίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τα τοπικά αλιεύματα, όπως ότι και τα άλλα αλιεύματα προελεύσεως από τον Αμβρακικό, όπως η κουτσομούρα, το αυγοτάραχο, το λαυράκι, κ.ά., διαθέτουν ανώτερα χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κανένα αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας δεν έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή αναγνώριση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος