Σάμος: Καλλυντικά από το περίφημο μέλι της περιοχής (βίντεο)

Το αγνό και μυρωδάτο μέλι της Σάμου εκτός από ένα υπέροχο έδεσμα, ευεργετικό για την υγεία, γίνεται και πρώτη ύλη για καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Ένα ζευγάρι μελισσοκόμων από τη Σάμο, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος και η Μυρσίνη – Έρσι Ντουστάκη, αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση του παππού της οικογένειας, με στόχο να επικοινωνήσει στον κόσμο τον πλούτο που υπάρχει στη φύση. Έφτιαξαν την δική τους επιχείρηση παραγωγής μελιού στο μαγευτικό χωριό των Μυτιληνιών . Ο Γιάννης είναι μελισσοκόμος τρίτης γενιάς, άφησε τη δουλειά του και άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το μέλι. Ξεκίνησε, δηλαδή, με όσα είχε μάθει από τον παππού του, Θεολόγο Λουτράρη, που ήταν από τους πρώτους παραγωγούς μελιού στους Μυτιληνιούς της Σάμου. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, το νησί έχει τεράστια βιοποικιλότητα, γεγονός που κάνει το μέλι ιδιαίτερα γευστικό, ενώ το κάθε ένα από αυτά, έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

“Είμαι τρίτης γενιάς μελισσοκόμος”, λέει στην κάμερα της ΕΡΤ ο Γιάννης Μιχαλόπουλος και προσθέτει: “η αγάπη μου για το μέλι αλλά και η γνώση που είχα πάρει από τον παππού μου βοήθησε να στήσω αυτήν εδώ την επιχείρηση στο χωριό των Μυτιληνιών και με την βοήθεια και την συμπαράσταση της γυναίκας μου Μυρσίνης σήμερα καμαρώνουμε για το αποτέλεσμα”.

Η σύζυγος του Γιάννη, Μυρσίνη, ασχολείται με τα παράγωγα της μέλισσας και, εκτός από τις κεραλοιφές, χρησιμοποιεί και το ντόπιο ελαιόλαδο παραγωγής της οικογένειας, προκειμένου να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στα προϊόντα που επεξεργάζεται.

Η οικογένεια έχει επενδύσει σε υποδομές φτιάχνοντας προϊόντα από το μέλι και τα παράγωγα του. Εκτός από την εγχώρια αγορά ο Γιάννης και η Μυρσίνη έχουν κάνει ανοίγματα και σε αγορές του εξωτερικού. “Δεν αφήνουμε τίποτα από τα προϊόντα που μας δίνει η μέλισσα. Αξιοποιούμε τα πάντα από το κερί για να φτιάξουμε κεραλοιφές, προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας λάδι παραγωγής μας, προσπαθώντας πάντα να φτιάξουμε κάτι το ιδιαίτερο και το φυσικό” λέει η Μυρσίνη Ντουστάκη, που άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την επιχείρηση παραγωγής και αξιοποίησης παραγωγών μελιού στην Σάμο.

Η Σάμος εκτός από τον τουρισμό, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τους κατοίκους του νησιού, επενδύει σιγά-σιγά και στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας την δυνατότητα στα νέα παιδιά να επιχειρήσουν και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος