Το σάμαλι είναι το παραδοσιακό γλυκό του Σιδηροκάστρου.
Όπως συμβουλεύει η κα Ράνια Καραβασίλη, καλό ψήσιμο, να μην λασπώσει και σιρόπιασμα, όταν έχει κρυώσει τελείως, είναι τα μικρά μυστικά που εξασφαλίζουν την επιτυχία του, ενώ θέλει τον χρόνο του για να φτάσει σε ένα ταιριασμένο πάντρεμα υλικών και αρωμάτων. Το συγκεκριμένο γλυκό, όπως είπε στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, ο παππούς της ο Θόδωρος το παρασκεύαζε από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο.
Όπως τόνισε η κα Καραβασίλη, αυτό που το διαφοροποιεί από τις άλλες συνταγές, είναι η σκληρή και μαστιχωτή του κρούστα, ενώ, πολλοί το μπερδεύουν με το ραβανί, ωστόσο, η διαφορά των δύο σιροπιαστών γλυκών με βάση το σιμιγδάλι, είναι πως το σάμαλι γίνεται με ελάχιστα ή και καθόλου αβγά, σε σύγκριση με το ραβανί που περιλαμβάνει και μάλιστα μπόλικα. Εξάλλου, η συνταγή για το σάμαλι μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να γίνει και νηστίσιμη, αντικαθιστώντας απλά το γιαούρτι με χυμό πορτοκαλιού και νερού σε αντίστοιχη ποσότητα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος