Σ. Πέτσας: Πλέγμα μέτρων για τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας μελετά η κυβέρνηση

Ένα πλέγμα μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας, προκειμένου να μη μετακυλιστεί στους πολίτες η σημαντική αύξησή του, μέσω των δημοτικών τελών, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους για τις ΔΕΥΑ, καθώς και για τους Δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ και είναι:

1ον: Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το νερό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα στα έσοδα των ΔΕΥΑ εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%.

2ον. Η υπαγωγή τους σε τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

3ον. Η ένταξή τους στο τιμολόγιο των «μεγάλων καταναλωτών» αντί του οικιακού τιμολογίου.

4ον. Η ένταξή τους στους δικαιούχους μειωμένης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου αυτό να συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι και για τα τέσσερα αυτά μέτρα υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο πρωθυπουργού με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, ώστε να βρεθεί το καλύτερο μείγμα από τις τέσσερις αυτές εναλλακτικές επιλογές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι νωρίτερα από τις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ποιο ακριβώς μείγμα μέτρων θα εφαρμοστεί. Παράλληλα επισήμανε ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους ενέργειας μέσω της ενθάρρυνσης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ζητήματα που έθεσαν δήμαρχοι σχετικά με το νόμο για τα ζώα συντροφιάς και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων σε όσους δήμους δεν είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη πρόσκληση και για τις λειτουργικές δαπάνες θα εξασφαλιστούν κονδύλια μέσω αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Σχετικά με τους ΚΑΠ είπε ότι το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσής τους με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναθεωρημένοι ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2023. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2022 θα δοθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ σε ΚΑΠΕ, ενώ η αύξηση των ΚΑΠ το 2023 θα είναι της τάξης του 15%.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είπε ότι αυτό θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ πάνω από το ποσό που ήδη έχει προϋπολογιστεί. Επίσης θα προκύψει αύξηση από τη μεταφορά έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο Ταμείο Ανάκαμψης και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί το 50% των προτάσεων που δεν έχει υποβάλει ο κάθε δήμος.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική αναφορά:

-Στα έργα που χρηματοδοτούνται για την εμπέδωση του ψηφιακού πολιτισμού και της ψηφιακής σύγκλισης, όπως είναι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι εφαρμογές Διαδικτύου των Πραγμάτων και το πρόγραμμα για τις «έξυπνες πόλεις» (smart cities), το οποίο ενισχύεται με το ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ.

-Στη χρηματοδότηση έργων για τη βιώσιμη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και για τη θωράκιση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είτε, για παράδειγμα, με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης, την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων με τη χρήση «έξυπνων» υδρομέτρων, τις νέες μεθόδους ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων κ.ο.κ.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που προωθεί η κυβέρνηση και έχει να κάνει με τη σύμπραξη των κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών στην εφαρμογή των εθνικών δημόσιων πολιτικών, και, βεβαίως, των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ