Τα “χρυσά” ροδάκινα δεν μοιάζουν με τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, αλλά έλκουν την καταγωγή τους από την Εσπερία.
Μια μοναδική ποικιλία με εξαιρετικά αρώματα και γεύση, παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, ο οποίος κτύπησε «φλέβα χρυσού»..
Ο Νίκος Κουτλιάμπας – πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ, λέει πως όταν πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η καλλιέργεια των ποικιλιών Gold στον Βελβεντό απογειώθηκαν οι εξαγωγές.
Και αυτό φαίνεται από την προτίμηση που δείχνουν οι καταναλωτές στο εσωτερικό. Τα “Velvita Gold” είναι μια σειρά νέων ποικιλιών που έχουν σκοπό να προσφέρουν σταθερή και ξεχωριστή γεύση. Αυτό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι παραγωγοί και έκανε διστακτικούς τους καταναλωτές. Τώρα διατίθενται 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, όλες Gold.
Τα αγορασμένα δικαιώματα για την καλλιέργεια της ποικιλίας από την Ισπανία επιτρέπουν στους αγρότες του ΑΣΕΠΟΠ την διάθεση του προϊόντος εντός και εκτός Ελλάδος. «Καλύπτουμε όλη την περίοδο του ροδακίνου. Όταν οι άλλοι σταματούν την συγκομιδή στον Βελβεντό συνεχίζεται, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο».
Αν και οι συνθήκες στην Ισπανία είναι διαφορετικές, το χώμα και το κλίμα του Βελβεντού ευνόησε την ανάπτυξη των συγκεκριμένων ποικιλιών. Τώρα τα δένδρα είναι σε πλήρη παραγωγή. Η επιλογή της ποικιλίας έγινε πρωτίστως για την γεύση και δευτερευόντως για την εμφάνιση.
Μελέτες των Γάλλων και των Ισπανών δείχνουν ότι τα ροδάκινα παρουσίαζαν την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση, λόγω της διαφοράς γεύσεως που παρουσίαζε ακόμη και η ίδια ποικιλία. Τώρα αυτό αντιστρέφεται και τουλάχιστον οι Έλληνες καταναλωτές τιμούν δεόντως το κορυφαίο φρούτο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος