Δ. Μάρδας: “Η επιβολή δασμών από τον Τραμπ θα επιβαρύνει την οικονομία των ΗΠΑ” (audio)

Array

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, 25% και 10% αντίστοιχα, σχολίασε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δίδεται η δυνατότητα σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις εξωτερικές τους συναλλαγές να επιβάλλουν μέτρα προστασίας, αλλά χρειάζεται συνεννόηση προκειμένου να αποφευχθούν αντίποινα από άλλες χώρες. «Είναι λάθος το σκεπτικό» υποστήριξε και εκτίμησε πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα επιβαρύνει την οικονομία των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για τη μετά τον Αύγουστο εποχή, για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, εξήγησε πως υπάρχει ένας μηχανισμός εποπτείας, με τρία επίπεδα, για τις χώρες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ, ώστε όταν κάποια χώρα ξεπερνά τα όρια που έχουν οριστεί από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τις επόμενες συνθήκες να εφαρμόζεται πιο σφιχτή ή πιο χαλαρή εποπτεία. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε, είναι στο τρίτο επίπεδο εποπτείας όπου πρέπει να ακολουθεί το “τι πρέπει να κάνει” και “πώς να το κάνει”. Μετά τον Αύγουστο, υποστήριξε, το “πώς”, ο τρόπος δηλαδή, «έρχεται πλέον στα χέρια μας».

Για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας υπογράμμισε πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που ισχύει για όλους. «Θα το αντιμετωπίσει, για παράδειγμα, και η Γαλλία» -σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ- «αν ξεφύγει από τους γενικούς στόχους που οφείλει να ακολουθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, του χρέους και του πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ