Ψηφιακή ξενάγηση στην δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Χίου 

Ο Αδαμάντιος Κοραής είχε την έμπνευση δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης στην Χίο. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα το 1792.

Η ιστορική βιβλιοθήκη Κοραή της Χίου ανοίγει τις πύλες της και επιτρέπει την ψηφιακή περιήγηση στους χώρους της στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θοδωρή Πυλιώτη.

H Αννα Χαζίρη, διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» αναφέρει ότι εκτός από συλλογές βιβλίων, το μουσείο διαθέτει πλούσια πινακοθήκη και εκθέματα του 19ου και του 20ου αιώνα από την καθημερινή ζωή στην Χίο. Υπάρχουν 390.000 τόμοι/τίτλοι και το παλαιότερο βιβλίο χρονολογείται από το 1493. Τα πρώτα βιβλία ήταν του Αδαμαντίου Κοραή και φίλων του, κυρίως Ελλήνων λογίων του εξωτερικού, ενώ οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης με την συνδρομή πλουσίων Χιωτών αγόραζαν κάθε νέα έκδοση της εποχής.

Ψηφιακή ξενάγηση στην δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Χίου 

Μέσα στον λαβύρινθο των διαδρόμων του ιστορικού κτηρίου η καθοδήγηση είναι αναγκαία. Ο Νίκος Τσόφλιας ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο της πτυχιακής του θέλησε να βρεί έναν τρόπο για να διευκολύνει και να ενημερώνει τους επισκέπτες.

Από τον Ιούλιο έως σήμερα κατάφερε να δημιουργήσει τρείς εφαρμογές, που είναι διαθέσιμες σχεδόν σε όλους. Σκανάροντας με το κινητό τον κωδικό που βρίσκεται σε κάποιο σημείο του χώρου, ο επισκέπτης έχει αμέσως πρόσβαση στις πληροφορίες για την βιβλιοθήκη, τόσο σε μορφή κειμένου, όσο και ηχητικά. Μια ποιοτική υπηρεσία για τους επισκέπτες και εργαλείο προβολής του χώρου και του νησιού.

Ψηφιακή ξενάγηση στην δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Χίου 

Το επόμενο βήμα για τους φερέλπιδες φοιτητές θα είναι η ψηφιοποίηση του πραγματικού θησαυρού, των βιβλίων, προκειμένου να είναι προσβάσιμα από εκείνους που αναζητούν την γνώση και αδυνατούν λόγω αποστάσεων και αδυναμίας μετάβασης στο νησί. Ένα πρώτο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός καταλόγου των έργων, ανά ενότητες, μια δουλειά που απαιτεί αγάπη για το αντικείμενο και υπομονή. Η αποθησαύριση με ηλεκτρονικά μέσα είναι το μέλλον και η αναγκαία συνθήκη για την διάσωση κυρίως των βιβλίων που είναι ευαίσθητα στην φθορά του χρόνου, αλλά μπορεί να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή, όπως εκείνη που προκλήθηκε από τους τούρκους με την μεγάλη πυρκαγιά το 1822.

Ψηφιακή ξενάγηση στην δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Χίου 

Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με όρους μια ψηφιοποιημένης κοινωνίας, που θα είναι ο κανόνας σε 20-30 χρόνια, και ίσως αποβεί οικονομικά αποδοτικότερο για αυτούς τους μοναδικούς χώρους η εγγραφή πλήθους ενδιαφερομένων σε μια βιβλιοθήκη, που θα δίνει πρόσβαση στις σελίδες σπάνιων βιβλίων και συγγραμμάτων. Ένας πολιτισμός είναι μεγάλος όταν μπορεί να ταξιδεύει στα πέρατα της οικουμένης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος