Το γεγονός ότι επιτελείται τεράστιο έργο με την εφαρμογή του νέου ενιαίου κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι πρόκειται για προσπάθεια που κινείται προς την κατεύθυνση βελτίωσης της λειτουργίας των ΟΤΑ, ανέφερε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λευτέρης Αλεξανδρίδης. Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Λιβάνιου.
Ο κ. Αλεξανδρίδης σημείωσε, ωστόσο, ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση είναι πολύ περιορισμένος για έναν τόσο μεγάλο όγκο ζητημάτων που περιλαμβάνει ο νέος κώδικας. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο διάστημα στους ΟΤΑ, αλλά και να τους παραδίδονται τεύχος – τεύχος οι προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τον μελετήσουν καλύτερα και έτσι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρίδης εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του σχετικά με το ενδεχόμενο στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές η κάθε δημοτική παράταξη να περιλαμβάνει και υποψηφίους σε μία συγκεκριμένη λίστα, οι οποίοι να εκλέγονται κατ’ αντίστοιχο τρόπο με τους βουλευτές επικρατείας και ανάλογα με τη δύναμη που θα καταγράψει στις εκλογές.
Διαφώνησε, ωστόσο, με το ενδεχόμενο οι ειδικοί συνεργάτες των δημάρχων, οι συμπαραστάτες του δημότη και οι δημοτικοί υπάλληλοι που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα με κάποια παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο τέλος του 2028 να είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από τη θέση τους την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Ο κ. Αλεξανδρίδης πρότεινε να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν παραίτηση σε διάστημα ενός ή δύο μηνών πριν τις εκλογές.
Ο κ. Αλεξανδρίδης ζήτησε ακόμα να παραμείνει ίδιος με σήμερα ο αριθμός των αντιδημάρχων και να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας με προσωπικό, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις για περαιτέρω προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία. Επίσης, έκανε λόγο για ανάπτυξη της δημοτικής συγκοινωνίας και για τη δυνατότητα μεταφοράς μαθητών, μελών ΚΑΠΗ, πολιτιστικών συλλόγων κτλ. με λεωφορεία και οδηγούς που ήδη διαθέτουν οι ΟΤΑ.
Τάχθηκε, παράλληλα, υπέρ της μητροπολιτικής διοίκησης των πολεοδομικών συγκροτημάτων, προτείνοντας να υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης οργάνων, τα οποία να διοικούνται αλλά και να χρηματοδοτούνται από τους ΟΤΑ, ώστε οι αποφάσεις για διάφορα θέματα να λαμβάνονται από κοινού, κυρίως μεταξύ όμορων δήμων, για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τέλος, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τόνισε ότι από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τον κατά τόπους μαθητικό πληθυσμό, τον αριθμό των σχολείων αλλά και το πόσους εκπαιδευτικούς διορίζει, άρα γνωρίζει πολύ καλά και τα προβλήματα σχολικής στέγης καθώς και το σύνολο των αναγκών που έχει η κάθε περιοχή. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε το υπουργείο να είναι εκείνο που θα παίρνει τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων και να προχωρεί σε λύσεις και να μην είναι υπεύθυνοι οι δήμοι.
Διαβάστε ακόμα:
Θ. Λιβάνιος: «Σε διαβούλευση ο νέος Κώδικας της αυτοδιοίκησης τον Ιανουάριο του 2026»
Ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ-ΚΜ- Κυρίζογλου: «Το μόνο αγκάθι ο καθορισμός των πόρων και η υποστελέχωση των δήμων»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος