Πως θα περιορίσουν το ενεργειακό κόστος οι κτηνοτρόφοι

Με τόσο ήλιο στην Ελλάδα, σχεδόν όλο τον χρόνο, η χρήση πετρελαίου για την  λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων είναι αδιανόητη, αφού υπάρχουν τρόποι εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης του κόστους παραγωγής.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης βρήκε τον κτηνοτρόφο, που ξεπέρασε τα συνήθη μέσα ηλεκτροδότησης της επιχείρησής του και έκανε το άλμα στο μέλλον.   

Στο Γάζωρος Σερρών η κτηνοτροφική μονάδα του Σοφοκλή Φιλιππίδη μπορεί να γίνει πρότυπο για ολόκληρη την χώρα. Σε μια έκταση 12.000 τ.μ., όπου εκτρέφει και στεγάζει το ζωικό του κεφάλαιο ξεχωρίζουν τα ηλιακά πάνελ.

Ο κ. Φιλιππίδης σε αγροκτηνοτροφική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εξήγησε με ποιο τρόπο οι συνάδελφοί του μπορούν να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος. Τις ίδιες προϋποθέσεις έχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι και άπαντες μπορούν να εφαρμόσουν το ίδιο σύστημα, σημειώνει.  

«Επί είκοσι χρόνια συζητούμε τα ίδια πράγματα. Οι επιδοτήσεις είναι πολύ μικρές, δεν έχουν νόημα και όσο κερδοφόρες και αν θεωρούνται είναι σε λάθος κατεύθυνση», εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, αναφερόμενος σε παρωχημένες πολιτικές. «Μπορούμε να έχουμε αυτόνομη ενεργειακή κάλυψη με τόσες εκτάσεις που έχουν στην διάθεση τους οι αγρότες και να δίνουμε δωρεάν ρεύμα. Ο νόμος έλεγε πως μπορούμε να βάλουμε έως 110 kw. Αυτό σε πλήρη λειτουργία δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει το 30% της ενέργειας που καταναλώνει η μονάδα. Ωστόσο, λόγω προβλήματος μη επάρκειας του δικτύου η ΔΕΗ δεν επέτρεψε παρά μόνο την εγκατάσταση των 60 kw».

Ο κ. Φιλιππίδης προτείνει αντί να δίνονται επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αυτές να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των υποδομών. Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μονάδα βιοαερίου, που κατασκεύασε ο ίδιος, διότι δεν έχει χώρο το δίκτυο, ενώ πρόκειται για ενέργεια με μηδενικό κόστος, αφού το βιοαέριο παράγεται από τα απόβλητα της κτηνοτροφικής του μονάδας.

Αντ’  αυτού παρατηρείται ότι τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πάνελ επί του εδάφους, την στιγμή που η καλλιεργούμενη έκταση είναι μικρή και καταστρέφεται πολύτιμος χώρος.   

Η εξοικονόμηση ενέργειας από τους παραγωγούς θα επιφέρει μείωση και τα αντίστοιχα προϊόντα, όπως τα τυροκομικά και το γάλα, με δεδομένο ότι επτά λεπτά από όσα παίρνει ο παραγωγός για το γάλα τα δίνει για να καλύψει το κόστος ενέργειας της μονάδος.    

Αυτήν την στιγμή όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης το κέρδος του παραγωγού έχει συρρικνωθεί. Το γιατί το γάλα φτάνει στο ράφι τόσο ακριβό είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όλες οι χώρες έχουν εντάξει την ηλιακή ενέργεια στον σχεδιασμό τους, χωρίς γραφειοκρατικούς ή άλλου τύπου περιορισμούς.

Πως θα περιορίσουν το ενεργειακό κόστος οι κτηνοτρόφοι

Οι Ολλανδοί μελετώντας τα ποσοστά ενέργειας που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ήλιος μπορεί να προσφέρει  πάνω από το 80% της απαιτούμενης ενέργειας στην χώρα. Έτσι, εφήρμοσαν ένα πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών πάνελ στις στέγες των κτηρίων της Ουτρέχτης.

Υπολόγισαν ότι η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε όλες τις στέγες των σπιτιών θα παρείχε σχεδόν 80 petajoule ενέργειας, ή σχεδόν 22.240 GW/h, που αντιστοιχεί στο 98%  της συνολικής οικιακής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία.

Οι κάτοικοι της Ουτρέχτης δηλώνουν ότι παρά την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας πληρώνουν το μισό από ότι προ κρίσεως. Εφ’  όσον οι Ολλανδοί όπου η ηλιοφάνεια είναι σπάνιο δώρο καταφέρνουν κάτι τέτοιο, τι εμποδίζει την Ελλάδα, όπου ο ήλιος λάμπει σχεδόν όλο τον χρόνο και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε επιδοτήσεις, ακριβές επιλογές και αμφίβολες λύσεις;  

Εφ’ όσον η Ελλάδα επιλέξει κάτι ανάλογο τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και θα τεθούν οι βάσεις για πραγματική ανάπτυξη.   

Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε κάθε κατάλληλη στέγη όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, θα καταστήσει τον αέρα καθαρό, θα απαλλάξει το έδαφος από τους ρύπους που δέχεται με την βροχή, αλλά θα έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην Ελληνική ηλιακή βιομηχανία, με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την συμμετοχή πανεπιστημίων και επιστημόνων αρχιτεκτόνων, μηχανικών κλπ για μελέτες πόλεων, οικιστικούς και περιαστικούς σχεδιασμούς, τοποθετήσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, κ.ο.κ.. Κυρίως όμως θα καταστήσει πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, θα απαλλάξει την χώρα από την εξαγωγή συναλλάγματος, που πηγαίνει σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, μεταξύ των οποίων αερίου, όπως και την εξάρτησή της από τις διαθέσεις διαφόρων κρατών, που μπορεί να κλείνουν τις βαλβίδες ροής αερίου ή να ανεβάζουν τις τιμές των πετρελαιοειδών.

Ιδιαίτερα στα νησιά όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας αντιμετωπίζεται με αφαλατώσεις, και όπου αλλού η επεξεργασία λυμάτων είναι μια εξαιρετικά κοστοβόρα ενεργειακά διαδικασία, θα επέλθει τεράστια μείωση της δαπάνης.   

Η παλιά νοοτροπία για την διαφύλαξη των κερδών των εταιρειών που έχουν την αποκλειστικότητα της εισαγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τους, πρέπει να ξεπεραστεί. Νέα εποχή, νέες επιλογές, νέες τεχνολογίες, νέες δυνάμεις. Η οικονομία εισάγει το “πράσινο κεφάλαιο”. Είναι εφικτό, προσβάσιμο και ανεξάρτητο από τα χρηματιστηριακά σκαμπανεβάσματα, που θα ταλαιπωρήσουν σύντομα την Ευρώπη. Αυτάρκεια σημαίνει ανεξαρτησία.      

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος