Θεσσαλονίκη: Ιούνιος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Ιούνιο και έκανε γνωστό το αναλυτικό πρόγραμμα.

Συναυλίες

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 |Αίθριο ΜΒΠ | 18.30

“Αηδόνια μη λαλήσετε” – Αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Γρεβενών. Πτυχιακή παράσταση ερμηνείας στο παραδοσιακό βιολί του φοιτητή Παναγιώτη Παππά.  Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Ζαρίας

Διοργάνωση: Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 |Αίθριο ΜΒΠ | 20.00

“Γεφύρια Τοξωτά”. Πτυχιακό ρεσιτάλ στο παραδοσιακό βιολί από την Μαρία Κύρβεη. Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Ζαρίας

Διοργάνωση: Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 |Αίθριο ΜΒΠ| 19.30

Συναυλία χορωδιών: 1. Σωματείου Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού,  2. Πολιτιστικού Σωματείου “Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος”, 3. Μουσικογυμναστικoύ Συλλόγου Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης «Ο Θερμαϊκός», 4. γυναικείο φωνητικό σύνολο “ChorΩδές”.

Διοργάνωση: Σωματείο Φίλων του Μουσείου και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Είσοδος ελεύθερη.

Περιοδικές εκθέσεις

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 | Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» | 19:00 (Εγκαίνια)

«ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ».

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία. Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, o oποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

α΄ «ΦΟΙΝΙΞ»: Νομίσματα, Μετάλλια,  δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδεςκαι «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό. Σημαντικό στοιχείο η επανάχρηση και η ανακύκλωση που συντείνει στην κυκλική οικονομία.

β΄ «ΑΓΩΝ»: Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Νομισματικό Μουσείο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου

Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση

«Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» |Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων, αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια: έως 14 Ιουνίου 2023

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος