Ο Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής Κωνσταντίνος-Βασίλειος Κατσάμπαλος και η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κα. Πολυξένη Αδάμ Βελένη, σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα: Η πυρκαγιά του 1917 και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 22 Μαρτίου, ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η διοργάνωση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, η οποία υπήρξε ο καταλύτης για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της πόλης, αλλά και για το σχεδιασμό της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ Α.Π.Θ.: 90+ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/100+ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ».
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής και περιλαμβάνει 5 παρουσιάσεις:
- «Απεικονίσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», Πάρις Σαββαΐδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ.
- «Ιδεολογία και πολιτική για τον πολεοδομικό σχεδιασμό πριν 100 χρόνια: Ένα σχόλιο με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, το 1919, για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης», Αθηνά Γιαννακού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Π.Σ. Α.Π.Θ.
- «Καταστροφή και ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης: οι ιδιότυπες διαδρομές του εκσυγχρονισμού», Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Π.Σ. Α.Π.Θ.
- «Ιδιοκτησία και αστικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή του ανατολικού ρήγματος: οραματισμοί και υλοποιήσεις», Αθηνά Βιτοπούλου, Δρ. Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, διδάσκουσα Τμήματος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Π.Σ. Α.Π.Θ.
- «Η πυρκαγιά του 1917 ως καταλύτης για τον υβριδικό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης», Νίκος Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Σ. Α.Π.Θ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος