Το masterclass της Σουζάνα Πέριτς με τίτλο «Το ταξίδι της μουσικής σε μια κινηματογραφική ταινία» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Meet the Future του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έχει ως στόχο να αναδείξει νέους Έλληνες επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους του κινηματογράφου.
Το φετινό Meet the Future του 65ου ΦΚΘ φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη του film scoring μέσα από το αφιέρωμα «Μουσική σε κίνηση: Η τέχνη του film scoring» και υποδέχεται συνθέτριες και συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής της νεότερης γενιάς από την Ελλάδα. H Σουζάνα Πέριτς, η οποία εργάζεται ως μοντέζ μουσικής από το 1986, ανέλυσε πώς εδραιώνει η μουσική τη θέση της στο χρονοδιάγραμμα της παραγωγής ενός κινηματογραφικού έργου, αλλά και στο πώς μετατρέπεται σε κομβικό σκέλος μιας συγκεκριμένης ιστορίας. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.
Ο Θοδωρής Παπαδημητρίου έκανε μια σύντομη παρουσίαση της Σουζάνα Πέριτς: «Eίναι μεγάλη μου χαρά να σας συστήνω τη Σουζάνα Πέριτς, μια μοντέζ ήχου με τεράστια εμπειρία, η οποία έχει δουλέψει σε πολλές παραγωγές. Αν κάνετε μια αναζήτηση του ονόματός της στο iMDB, θα βρείτε 178 ταινίες στις οποίες έχει κάνει το ηχητικό μοντάζ. Δούλεψε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες Η σιωπή των αμνών του Τζόναθαν Ντέμι, στην τριλογία Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του Πίτερ Τζάκσον, Μπάρμπι της Γκρέτα Γκέργουιγκ και Ο πιανίστας του Ρόμαν Πολάνσκι. Επίσης, έχει συνεργαστεί με τεράστιους σκηνοθέτες, όπως ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και ο Μάρτιν Σκορσέζε, αλλά και με μυθικούς συνθέτες, όπως ο Φίλιπ Γκλας, ο Ένιο Μορικόνε και ο Αλεξάντρ Ντεσπλά. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι πως πρόκειται για έναν υπέροχο άνθρωπο».
Η Σουζάνα Πέριτς ξεκίνησε το masterclass λέγοντας μερικές φράσεις στα ελληνικά: «Mαθαίνω τη γλώσσα σας, αλλά είναι πολύ δύσκολη. Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε». Η Σουζάνα Πέρτις εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για το γεγονός ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. «Είμαι μια μοντέζ μουσικής, ένα επάγγελμα που συναντάται κυρίως στις ΗΠΑ. Δουλεύω και στην Ευρώπη ορισμένες φορές. Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω ποιος είναι ρόλος μου και γιατί επέλεξα αυτό το επάγγελμα. Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω το πάθος μου γι’ αυτή τη δουλειά, και ίσως να καταφέρω να εμπνεύσω μερικούς από εσάς, σε μια συζήτηση για την κατασκευή του ηχητικού τοπίου στον κινηματογράφο», ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Music for the Movies: The Hollywood Sound (1995), σε σκηνοθεσία Τζόσουα Βαλέτζκι. Στο ντοκιμαντέρ ακούστηκαν ιστορικά κινηματογραφικά soundtracks, από τη μουσική του Φραντς Γουάξμαν στην ταινία Η νύφη του Φρανκενστάιν, μέχρι τις συνθέσεις του Μαξ Στάινερ στο Όσα παίρνει ο άνεμος. Μετά την προβολή του αποσπασματος, η Σουζάνα Πέριτς ανέφερε πως οι αποφάσεις του Μαξ Στάινερ σ’ αυτή την ταινία του 1939 είναι πρωτοποριακές. Είναι, επίσης, από τα πρώτα δείγματα όπου η μουσική χρησιμοποιείται για να καταδείξει την ψυχολογική κατάσταση ενός ήρωα.
«Όπως και σε κάθε επάγγελμα, αναπτύσσουμε το δικό μας ύφος και ανοίγουμε τους δικούς μας δρόμους, ανάλογα με τις επαγγελματικές σχέσεις στις οποίες επενδύουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσεγγίσει κανείς τη δουλειά του ηχητικού μοντάζ. Στην Αμερική, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ανατολικής και δυτικής ακτής. Είναι τελείως διαφορετικά οργανωμένα συστήματα. Το Χόλιγουντ έχει πολλούς περισσότερους συνθέτες που αναζητούν σχέσεις με ηχητικούς μοντέρ. Έχει πολυπληθείς ομάδες που είναι φοβερά οργανωμένες. Αντιθέτως, η Νέα Υόρκη έχει πολλούς ανεξάρτητους κινηματογραφιστές που δουλεύουν πιο συγκεντρωτικά. Η δουλειά μας έχει εξελιχθεί διαφορετικά στις δύο πλευρές της αμερικανικής ηπείρου», ανέφερε σχετικά.
Αμέσως μετά, τόνισε πως η δουλειά του ηχητικού μοντέρ ξεκινά στα τελευταία στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής: «Αν δεν πρόκειται για μιούζικαλ, η δουλειά μας ξεκινά στο τέλος των γυρισμάτων. Είναι μια δουλειά που απαιτεί πολλή προετοιμασία. Διαβάζω προσεκτικά το σενάριο. Αν είναι βασισμένο σε κάποιο μυθιστόρημα, διήγημα ή άρθρο, εννοείται πως διαβάζω και αυτό. Αν δεν γνωρίζω τον σκηνοθέτη, διενεργώ αναλυτική έρευνα γύρω το έργο του. Βλέπω όλες τις ταινίες και εξοικειώνομαι με το ύφος του δημιουργού».
Η Σουζάνα Πέριτς συνέχισε κάνοντας μνεία σε μια ρήση του σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι: «Ο Πολάνσκι είχε πει κάποτε πως ο κινηματογράφος είναι η μοναδική μορφή τέχνης που ξεκινά με κάτι ολόκληρο, το οποίο αργότερα σπάει σε μικρά κομμάτια. Έτσι κι εμείς, το μωσαϊκό των ανθρώπων που εργαζόμαστε σε μια κινηματογραφική παραγωγή, ελπίζουμε να καταφέρουμε να μαζέψουμε όλα αυτά τα κομμάτια και να τα συναρμολογήσουμε ξανά, ώστε να δώσουμε στο κινηματογραφικό έργο την αρχική του, ιδεατή μορφή».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην πρώτη επαφή του ηχητικού μοντέρ με ένα καινούργιο κινηματογραφικό πρότζεκτ: «Η πρώτη συνάντηση είναι συνήθως μια προβολή της ταινίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων σε κινηματογραφική αίθουσα, για να δούμε την ταινία όπως πρέπει. Εκεί ξεκινάμε να χτίζουμε το λεξιλόγιο μιας νέας μουσικής γλώσσας. Στην συνάντηση αυτή είναι παρόντες ο σκηνοθέτης, οι παραγωγοί και ο συνθέτης, στην περίπτωση που έχει επιλεγεί και προσληφθεί κάποιος σε αυτό το στάδιο. Συνήθως δεν έχει προσληφθεί κάποιος και αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του μοντέρ μουσικής: να είναι τα μάτια και τα αυτιά του συνθέτη μέσα στην αίθουσα, ένα είδος αντιπροσώπου. Σε αυτό το σημείο ενδέχεται να υπάρχει κάποια προσωρινή μουσική στην ταινία, γιατί είναι πιο εύκολο να την παρακολουθήσεις, αλλά μπορεί να μην υπάρχει και απολύτως τίποτα».
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος