Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Απολογισμός-ρεκόρ, διεθνή αναγνώριση και φιλόδοξο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Με απολογισμό-ρεκόρ σε εισιτήρια και προσέλευση κοινού ολοκλήρωσε το 2025 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και εισέρχεται στο 2026 με έντονη δυναμική, φιλόδοξο καλλιτεχνικό προγραμματισμό και σημαντικές διεθνείς και εγχώριες συνεργασίες.

Καταξιωμένα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, δισκογραφικές επιτυχίες και συναυλίες εντός και εκτός συνόρων συνθέτουν το τοπίο του νέου έτους, το οποίο ξεκίνησε ήδη με εντυπωσιακό τρόπο: η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σημείωσε sold out και στις τρεις παρουσιάσεις της, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της ΚΟΘ για την περίοδο «Ιανουάριος – Ιούνιος 2026». «Όλοι οι άνθρωποι της ΚΟΘ διακατεχόμαστε από αισθήματα ικανοποίησης για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και από μεγάλη αισιοδοξία για όσα μέλλονται να έρθουν», σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Τ.Ο.Σ. της ΚΟΘ, Στάθης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται σε απτά δεδομένα.

Όπως ανέφερε, κάθε εξάμηνο καταγράφεται ρεκόρ εισιτηρίων και προσέλευσης θεατών, γεγονός που, όπως είπε, «μας γεμίζει περηφάνια, αλλά και ευθύνη απέναντι στο κοινό της πόλης και όχι μόνο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγάλο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την προηγούμενη χρονιά και υποστηρίχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έφερε την ορχήστρα σε κορυφαίες μουσικές αίθουσες του εξωτερικού. «Η ΚΟΘ εκπροσώπησε επάξια τη χώρα, απέσπασε διεθνή συγχαρητήρια και πέτυχε τον βασικό στόχο του προγράμματος: την αναγνώριση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», τόνισε, χαρακτηρίζοντας ως κορυφαία στιγμή την εμφάνιση της ορχήστρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θρυλική Musikverein της Βιέννης.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Απολογισμός-ρεκόρ, διεθνή αναγνώριση και φιλόδοξο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η διεθνής αυτή παρουσία, όπως σημείωσε, έχει και συνέχεια, με νέες προσκλήσεις σε κορυφαίους συναυλιακούς χώρους. Επόμενος σταθμός, τον Φεβρουάριο, η Elbphilharmonie του Αμβούργου. Παράλληλα, έκανε λόγο για τη σταθερά ενισχυόμενη συνεργασία της ΚΟΘ με πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά και εκτός αυτής. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ορχήστρα θα συμπράξει με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με εμφανίσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στη δισκογραφική δραστηριότητα της ΚΟΘ, η οποία -όπως ανέφερε, την καθιστά την πιο ηχογραφημένη ορχήστρα της χώρας, με συνεργασίες ακόμη και με την Deutsche Grammophon. Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της ορχήστρας και της καλλιτεχνικής ζωής της Θεσσαλονίκης» την ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την ανέγερση νέας στέγης της ΚΟΘ στον χώρο του πρώην ΦΙΞ, στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης της περιοχής.

Συναυλίες – ορόσημα, διεθνείς συνεργασίες και υψηλός συμβολισμός στο πρόγραμμα Ιανουαρίου – Ιουνίου

Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό παρουσίασε ο διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας, εστιάζοντας σε συναυλίες-ορόσημα. Κεντρική θέση κατέχει η εμφάνιση της ορχήστρας στην Elbphilharmonie του Αμβούργου, την οποία χαρακτήρισε «μια από τις σημαντικότερες στιγμές όχι μόνο στην ιστορία της ΚΟΘ, αλλά και της μουσικής ζωής της χώρας», σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση ελληνικού συμφωνικού σχήματος στη συγκεκριμένη αίθουσα, και μάλιστα κατόπιν πρόσκλησης παραγωγού. Όπως ανέφερε, ενάμιση μήνα πριν από τη συναυλία έχουν απομείνει ελάχιστα διαθέσιμα εισιτήρια.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη «Συναυλία για την Ειρήνη», που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όσο και στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Πρόκειται για μια συναυλία υψηλού συμβολισμού, αφιερωμένη στην ειρήνη των λαών και στη δύναμη της μουσικής να υπερβαίνει σύνορα και αντιθέσεις. Τη συναυλία θα διευθύνει η διακεκριμένη Ιρανή μαέστρος Γιαλντά Ζαμανί (Yalda Zamani) με έδρα τη Γερμανία, ενώ σολίστ θα είναι η διεθνούς φήμης βιολονίστρια εβραϊκής καταγωγής Λιβ Μίγκνταλ (Liv Migdal). Στο ίδιο πνεύμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο φορέων «πολύτιμο πυλώνα για την ενίσχυση του μουσικού πολιτισμού στη χώρα».

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Απολογισμός-ρεκόρ, διεθνή αναγνώριση και φιλόδοξο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στις διεθνείς συνεργασίες περιλαμβάνεται και η σύμπραξη με την αμερικανική Ablaze Records, κορυφαία δισκογραφική εταιρεία στον χώρο της σύγχρονης μουσικής, στο πλαίσιο φεστιβάλ που φιλοξενείται σε διάφορες χώρες του κόσμου και τον Ιούνιο έρχεται και στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει νέα έργα συνθετών από όλο τον κόσμο, με έντονη ελληνική θεματολογία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για μελλοντική δισκογραφική συνεργασία.

Παράλληλα, πρόκειται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο το νέο CD της ΚΟΘ, της δισκογραφικής εταιρίας Berlin Classics, με σολίστ τον ανερχόμενο Γερμανό βιολονίστα Τασίλο Προμπστ (Tassilo Probst) και μαέστρο τον Daniel Geiss, στο οποίο περιλαμβάνεται και το «Lamento» του Χρήστου Σαμαρά, γραμμένο στη μνήμη του Κοσμά Γαλιλαία, στο πλαίσιο της σταθερής επιλογής της ορχήστρας να προβάλλει την ελληνική μουσική δημιουργία.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο σπουδαίος μαέστρος Μάρτιν Μπράμπινς (Martyn Brabbins), ο κορυφαίος σολίστ βιόλας Μάτε Σουτς (Máté Szűcs), αλλά και διακεκριμένοι Έλληνες σολίστες, όπως ο Βασίλης Βαρβαρέσος και ο Ηλίας Καντέσα (Ilias Kadesha), ενώ συνεχίζονται οι συναυλίες θεματικών κύκλων.

Τέλος, παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο της ΚΟΘ, το οποίο αντικαθιστά το προηγούμενο των τελευταίων 15 ετών. Το νέο σήμα, που αποτυπώνει έναν χρυσό κοχλία, παραπέμπει στον ήλιο, στα ηχητικά κύματα και στη σπείρα ως σύμβολο αρμονίας και τελειότητας, αντανακλώντας τη διεθνή πλέον ταυτότητα της ορχήστρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος