46 χρόνια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας- Παρουσία του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα η τελετή έναρξης

Ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας (4/9) το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσία του υφυπουργού του ΥΠΠΟ Xρίστου Δήμα.

“Το φετινό φεστιβάλ είναι το πιο ηχηρό από πλευράς στόχων, που έχουν επιτευχθεί: μία οσκαρική πιστοποίηση και τη συνέργεια με την κινηματογραφική σχολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επόμενο βήμα είναι να εστιάσουμε στη στέγαση του φεστιβάλ, που είναι επιτακτική τώρα που το φεστιβάλ μεγάλωσε τόσο” τόνισε στην ομιλία του, κατά την τελετή έναρξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο φεστιβάλ, που συμπληρώνει 46 χρόνια δημιουργικής πορείας και διεξάγεται φέτος έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, τόσο σε φυσικούς χώρους, όσο και online.

46 χρόνια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας- Παρουσία του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα η τελετή έναρξης

Ο κ. Σακαρίδης μίλησε και για τα δύο νέα τμήματα, που πλαισιώνουν τα επτά προγράμματα του Φεστιβάλ: “Φέτος εγκαινιάζεται το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά με υπεύθυνη την Έλενα Μαυρίδου, αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, με υπεύθυνη τη Γιάννα Σαρρή.

Ο κ.Σακαρίδης ευχαρίστησε το ΥΠΠΟ «που ανταποκρίθηκε στο μέγιστο σε αυτά που υποσχέθηκε, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Δεμερτζή, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, και κυρίως τον δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο που στάθηκε αρωγός μας με αποφασιστικότητα και συνέπεια». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ υπογράμμισε τον εκπαιδευτικό ρόλο του φεστιβάλ και παρουσίασε το τρέιλερ της διοργάνωσης, μια νοσταλγική μικρού μήκους ταινία για τα 46 χρόνια του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, της οποίας υπογράφει τη σκηνοθεσία.

46 χρόνια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας- Παρουσία του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα η τελετή έναρξης

Παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΥΠΠΟΑ Χρίστος Δήμας υπογράμμισε στην ομιλία του πως “η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το Φεστιβάλ Δράμας. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και το Φεστιβάλ αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα: ξεκίνησε ως τοπικό γεγονός και εξελίχθηκε σε διεθνές γεγονός. Δύο ταινίες του, θα συμμετέχουν στη διαδικασία των Όσκαρ και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα βραβευτεί μια από αυτές. Το Φεστιβάλ Δράμας δεν είναι μόνο οι προβολές του. Είναι και οι συνέργειες του, οι δράσεις του όπως το Pitching και το Short Film Hub. Tα επιτεύγματά του είναι σημαντικά και ως κυβέρνηση θέλουμε να το στηρίξουμε ακόμα περισσότερο”.

Δημιουργία του σύγχρονου κέντρου κινηματογράφου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη

46 χρόνια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας- Παρουσία του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα η τελετή έναρξης

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης Χρήστος Μέτιος υπογράμμισε τη συμβολή του φεστιβάλ στην προβολή της Δράμας, μιας πόλης πλούσιας σε πολιτισμό, φύση και γαστρονομία, σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ τόνισε πως η ετήσια στήριξη προς το Φεστιβάλ είναι 70.000 ευρώ. Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τη συμφωνία με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την οποία θα διατεθούν 6 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για να δημιουργηθεί το νέο σύγχρονο κέντρο κινηματογράφου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος έκανε λόγο για «τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και της 7ης Τέχνης, το Φεστιβάλ Δράμας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης» και ευχαριστώντας όλους τους προκατόχους του, που συνετέλεσαν στην εξέλιξη του θεσμού, τόνισε πως “από φέτος, οι δύο  ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, θα συμμετέχουν αυτόματα στη διαδικασία προεπιλογής για τα βραβεία Όσκαρ®”. “Η σύνδεση με τα Βραβεία της Ακαδημίας®, η λειτουργία της κινηματογραφικής σχολής του ΕΑΠ στη Δράμα και η μελλοντική ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο,  θα οδηγήσει στην αλματώδη ανάπτυξη του φεστιβάλ” κατέληξε ο κ. Μαμσάκος καλωσορίζοντας τους επισκέπτες “στη μαρτυρική Δράμα του νερού, του πολιτισμού, την πρωτεύουσα των μικρομηκάδων”.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής τόνισε ότι η 46η διοργάνωση “έρχεται ως επίλογος τιμής για μένα στο τέλος της θητείας μου ως πρόεδρος. Παρέλαβα έναν κοιμισμένο γίγαντα με στόχο να βρει την θέση που του αξίζει. Παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, σχεδιάσαμε τη νέα εποχή του Φεστιβάλ και ανταμειφθήκαμε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο Γιάννης Σακαρίδης δεν ήταν τυχαία επιλογή. Τίμησε και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την θέση του”. Αναφερόμενος σε όλες τις κατακτήσεις του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια (οπτική ταυτότητα, προπτυχιακό τμήμα κινηματογράφου, cinematherapy, συνέργειες) τόνισε πως τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς αρωγό τον Δήμο. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης σταθερής χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟ, και την ένταξη του Δημοτικού Ωδείου αλλά και του Δημοτικού κινηματογράφου «Ολύμπια» στο Ταμείο Ανάκαμψης  με ποσό που ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. “Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και το Στρατόπεδο Ανδρικάκη που ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης».
Η βραδιά συνεχίστηκε με τιμητική εκδήλωση για τους Έλληνες διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  και τη σπουδαία προσφορά τους και την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών και των συντελεστών του 46ου DISFF.

Η Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, που φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια, μίλησε για τη σπουδαία συνεισφορά του σημαντικού συνεργάτη της Στάθη Παρασκευόπουλου, εκπαιδευτή του Pitching Lab, χωρίς να μπορέσει να κρύψει τη συγκίνηση της για αυτόν, που έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας πριν λίγο καιρό.

«Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη ως προς τα χρήματα που διατίθενται από το κράτος στο σινεμά»

46 χρόνια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας- Παρουσία του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα η τελετή έναρξης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σκηνοθέτης και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος Λευτέρης Χαρίτος αναφέρθηκε στην πορεία του Φεστιβάλ λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι “σαν μια μαμά που βλέπει τα παιδιά της να μεγαλώνουν. Ο (πρώτος του καλλιτεχνικός διευθυντής) Αντώνης Παπαδόπουλος αγάπησε πολύ το φεστιβάλ, το στήριξε και το κράτησε ζωντανό. Και ο Γιάννης Σακαρίδης συνεχίζει το σημαντικό έργο του με τρόπο που δεν προβλεπόταν από κανέναν” και τόνισε πως και ο ίδιος από τη Δράμαξεκίνησε την καριέρα του.
Ο κ.Χαρίτος σημείωσε ότι “οι περισσότερες μικρού μήκους ταινίες γίνονται από την τσέπη των ιδιωτών. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη ως προς τα χρήματα που διατίθενται από το κράτος στον κινηματογράφο. Οι περισσότερες ταινίες μικρού μήκους για παράδειγμα γίνονται με τον ιδρώτα κάποιων γονιών. Κι όμως τα τελευταία 15 χρόνια, οι ελληνικές ταινίες δεν λείπουν από κανένα κορυφαίο διεθνές φεστιβάλ. Πρέπει να δοθούν χρήματα στον ελληνικό κινηματογράφο”, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τον σημαντικό ρόλο που το Φεστιβάλ Δράμας του ανέθεσε.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος