ΠΚΜ: Σε ρυθμούς κανονικότητας η απασχόληση σύμφωνα με τον Μηχανισμό Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας

Σε ρυθμούς κανονικότητας φαίνεται να επιστρέφει η απασχόληση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μηχανισμού Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την τακτική έκθεση της κατάστασης μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, στις Περιφέρειες και στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο εννεάμηνο του 2022, μετά τον υπολογισμό του ισοζυγίου προσλήψεων και αποχωρήσεων από την εργασία, οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 263.463, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 ήταν 284.857, του 2020 ήταν 154.176 και του 2019 287.537. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από τον Μηχανισμό, ως επιστροφή πλέον της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που δημιουργούν μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ανά Περιφέρεια

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, όλες οι Περιφέρειες καταγράφουν θετικό ισοζύγιο το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ενώ το υψηλότερο ισοζύγιο καταγράφουν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, αλλά και Βορείου Αιγαίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά θετική πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θετικό ισοζύγιο 23.508 νέες θέσεις εργασίας το 9μηνο του 2022, καταγράφει την τέταρτη καλύτερη φετινή επίδοση μεταξύ των 13 Περιφερειών, πίσω από τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων και πολύ πάνω από την Αττική.

Ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όλες εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης κατά το τρέχον έτος, με κορυφαία την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (14.009 νέες θέσεις εργασίας) που προφανώς επηρεάζεται θετικά από την παράταση της τουριστικής περιόδου και μετά το Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος