Πάρκο Πασαλίδη: Ένα στολίδι για μικρούς και μεγάλους στην Καλαμαριά

Το πάρκο Πασσαλίδη, ένα από τα ομορφότερα της Καλαμαριάς, το οποίο ετοιμάστηκε και παραδίδεται σε μικρούς και μεγάλους, δύο μήνες νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο παραλαβής, επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου.

Ο κ. Δαρδαμανέλης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των εργασιών, βλέποντας τα καινούργια παιχνίδια, που αντικατέστησαν τα παλιά, όπως και τα γερασμένα δέντρα, που έδωσαν το χώρο τους σε νέα, πιο γερά, για την ασφάλεια όλων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

«Όταν αλλάζουν οι γειτονιές, γίνονται πιο όμορφες, περιποιημένες και ασφαλείς για όλους, τότε έχουμε βάλει ένα παραπάνω λιθαράκι για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Χαίρομαι που το πάρκο Πασαλίδη θα γεμίσει και πάλι παιδικές φωνές και κυρίως, γιατί έγινε φιλόξενο προς όλους, ακόμη και για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα», δήλωσε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Oι αλλαγές που έγιναν

Πρόκειται για ένα έργο, το κόστος του οποίου διαμορφώθηκε στις 341.000€, μετά την έκπτωση του αναδόχου, παρά το γεγονός, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του άγγιζε τις 600.000€. Με αυτό το ποσό λοιπόν εκσυγχρονίστηκε η παιδική χαρά με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να προσελκύει χρήστες όλων των ηλικιών και να ικανοποιεί όλες τις συνθήκες ασφαλείας. Διασφαλίζεται πια προσβασιμότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κινητικών προβλημάτων, με την κατάργηση των σκαλοπατιών, την
αποφυγή των μεγάλων υψομετρικών διαφορών, και την δημιουργία ραμπών, όπου
κρίθηκε απαραίτητο. Τοποθετήθηκε περίφραξη στον χώρο και δημιουργήθηκαν μόνο δύο είσοδοι επί του πεζόδρομου, ώστε να αποφευχθεί πιθανή ανεξέλικτη έξοδος νηπίων σε δρόμους που κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Επιπλέον μειώθηκαν οι σκληρές επιφάνειες, για να εμπλουτίζεται από τα όμβρια ύδατα ο υδροφόρος ορίζοντας και να μειωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Τα πρωτότυπα παιχνίδια

Ο στόχος κατά τη μελέτη της κατασκευής του πάρκου Πασαλίδη ήταν πολύ συγκεκριμένος: Τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν το παιχνίδι! Με αυτό το σκεπτικό τοποθετήθηκαν, κούνιες για νήπια αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά, αιώρα, τούνελ, ένα παιχνίδι ισορροπίας με κορμούς αναρρίχησης, σύνθετο με τσουλήθρα, διπλές τραμπάλες, κούνια φωλιά, ζωάκια ελατήρια και χωροδικτύωμα αναρρίχησης. Στον χώρο μπήκαν βρύσες, παγκάκια και μία ξύλινη εξέδρα-καθιστικό, προκειμένου να ξεκουράζονται οι συνοδοί των παιδιών, ή όσοι θέλουν να απολαύσουν μία βόλτα στο πάρκο.

Φυτεύτηκαν περισσότερα δέντρα απ’ όσα κόπηκαν

Δέκα δέντρα κόπηκαν και αντικαταστάθηκαν από είκοσι νέα είδη σε παρακείμενες θέσεις, με άδεια από το Δασαρχείο, εξαιτίας της επικινδυνότητας που παρουσίαζαν. Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν τέσσερα δέντρα Λεύκης-Αργυρόλευκης, ηλικίας 35-40 ετών περίπου και έξι υβρίδια Λεύκης, 25 ετών περίπου έκαστο, δένδρα επιπολαιόριζα, τα οποία είχαν ξεπεράσει τον περίτροπο χρόνο ζωής, με υπερβολικό ύψος και σήψεις κατά μήκος δένδρων. «Τίποτα δε γίνεται χωρίς ειδική μελέτη, ακόμη και για τα δέντρα», ξεκαθάρισε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου, που επέβλεπε από την αρχή την πορεία του έργου. «Όλα προχώρησαν βάσει σχεδιασμού. Μοναδική «έκπληξη» κι αυτή ευχάριστη, ήταν η πρόωρη παράδοση του έργου, η οποία βάσει σύμβασης θα γινόταν τον Οκτώβριο, όμως μετά από πιέσεις και εντατική δουλειά, το έργο παραδόθηκε δύο μήνες νωρίτερα» επεσήμανε η κα Παντελίδου Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του πάρκου δόθηκε από το ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: Δήμος Καλαμαριάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος