Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης “Τέχνη Λήθης Αντίδοτο” για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Παράλληλες δράσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης “Τέχνη Λήθης Αντίδοτο”, για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, που φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ.

Αναλυτικά:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία:

«Το χρονικό μιας καταστροφής» σε σκηνοθεσία –σενάριο-μοντάζ των Χρύσα Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη

Ο Χορτιάτης είναι ένα από τα πολλά χωριά-θυσιαστήρια της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία προσπαθεί να αναπαραστήσει το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά και να τονίσει τη σημασία τού να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη. Το παζλ της ιστορίας διαμορφώνεται όχι μόνο από τις επίσημες ιστορικές πηγές, αλλά και από τις διαφορετικές οπτικές θέασης των γεγονότων και μέσα από τα προσωπικά βιώματα των καθημερινών ανθρώπων. Η βιωμένη ιστορία δίνει άλλη διάσταση στα ιστορικά γεγονότα.

Καθημερινές: στις 12.30

Τετάρτες: στις 17.00

Διάρκεια 91΄

Είσοδος ελεύθερη

Το χρονικό μιας καταστροφής ΤΡΙΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για μαθητές λυκείου

Η θεατρική ομάδα του IN SITU συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το κάψιμο του Χορτιάτη προσφέροντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Λύκεια, στη διάρκεια της έκθεσης, με δραματοποιημένα αποσπάσματα από το θεατρικό έργο της Χαρούλας

Αποστολίδου : «το Κάψιμο του Χορτιάτη: στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές»

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Φωτιάδου, Παύλος Παυλίδης

Ημερομηνίες διεξαγωγής προγράμματος: 15, 17, 22, 24, 29, 31/10 & 7/11

Με κρατήσεις: στο 2310206910 ΤΕΤΑΡΤΕΣ

9 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

Μια “βραδιά ωραίων λέξεων”, όπου πολίτες και πολίτισες διαβάζουν στίχους για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, γενοκτονίες και Ολοκαυτώματα, που δυστυχώς, 80 χρόνια μετά το κάψιμο του Χορτιάτη, συνεχίζονται χωρίς σταματημό στον κόσμο… Τις απαγγελίες συνοδεύουν μουσικοί, ενώ ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας και ο μουσικός Γιώργος Αετόπουλος μας παρουσιάζουν μια performance με ανάλογο θέμα.

16 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

Θα προβληθεί η μαρτυρία της Ελένης Γκουραμάνη – Νανακούδη, που εντεκάχρονο παιδί επέζησε ως από θαύμα μέσα από το “Φούρνο Γκουραμάνη”. Τη φοβερή μαρτυρία επιμελήθηκαν ο Άκης Κερσανίδης και η Χρύσα Τζελέπη από το σημαντικό αρχειακό τους κινηματογραφικό υλικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον ρόλο του κινηματογράφου και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ στην ανάδειξη – διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Συμμετέχουν: Ο Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος ντοκιμαντερίστας. Ο Βαγγέλης Πλάκας, δημοσιογράφος – συγγραφέας. Η Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και ο Θανάσης Γάλλος, ιστορικός, στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), υπεύθυνος του τελευταίου σημαντικού ιστορικού πονήματος “Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη,” έκδοση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη για την παρουσίαση του συνόλου της σχετικής φιλμογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό μουσικό δρώμενο.

30 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

Συγγραφείς – λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης συζητούν για το ρόλο της λογοτεχνίας ως αντίδοτο στη λήθη. Παράλληλα, διαβάζουν αποσπάσματα από μικρά λογοτεχνικά έργα που έγραψαν εμπνεόμενοι και εμπνεόμενες από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. «Τους τα ζητήσαμε για να κοσμήσουν τον Συλλογικό Τιμητικό Τόμο που ετοιμάζουμε με όλη την ιστορία του Ολοκαυτώματος, μέσα από πλούσιο και μοναδικό αρχειακό υλικό που διαθέτουμε, καρπό της πενηντάχρονης ενασχόλησής μας με το Ολοκαύτωμα», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Συμμετέχουν: η Χαρούλα Αποστολίδου, η Γιούλη Βέττα, ο Ισίδωρος Ζουργός, η Δάφνη Θεοχάρη, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, η Ελένη Οφλίδη, η Αθηνά Παπανικολάου, η Άννα Στεφούλη, ο Θανάσης Τριαρίδης και ο Βασίλης Τσιράκης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος. Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη που θα αναφερθεί στο σύνολο της βιβλιογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον μικρό θεατρικό μονόλογο της ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. Μαριάννα Αβραμάκη, αλλά και με μικρά αλλά ιδιαίτερα σημαντικά μουσικά δρώμενα.

Διοργάνωση: Σύλλογος Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, Κίνηση πολιτών

Χορτιάτη, Εφημερίδα Χορτιάτης 570

Με την υποστήριξη του Δήμου Χορτιάτη και του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ και

υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας

Παραγωγή της Φωτογραφικής Ομάδας Θεσσαλονίκης «UMBRA»

Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλης Καρκατσέλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος